Damjana Kolar

 |  Kultura

Tretja edicija združenih festivalov Performa & Platforma

Tina Valentan: Kalipso

Tina Valentan: Kalipso
© Luka Martin Škof

Tudi letos svoje moči združujeta 21. Festival sodobnih performativnih praks Performa (v produkciji MKC Maribor) in 10. Platforma sodobnega plesa (v produkciji Plesne izbe Maribor), ki bosta med 31. avgustom in 4. septembrom poskrbeli za pestro petdnevno dogajanje na različnih lokacijah v Mariboru.

Tako kot v preteklih dveh edicijah, tudi letos v središče postavljajo temo, za katero menijo, da potrebuje večjo pozornost. Tretja edicija tako postavlja v središče pojem preprostost, ki jo v umetnosti, znanosti ali nasploh v življenju pogosto ugledamo v lucidnosti predstavljene ideje, do katere pridemo po dolgi in zapleteni poti učenja, osredotočanja, redukcije, motrenja bistva. Preprostost bistva in esence umetniškega dela, ki ga ne spremlja navlaka nepotrebnih mašil. Preprostost kot tisto izvorno jedro vsake uspešne umetniške ideje, in ne nazadnje, preprostost kot zamisel, iz katere je vzniknil festival Platforma sodobnega plesa pred desetimi leti. Preprostost je umetnost. In preprostost je izziv, vedno znova – v umetnosti, delu, delovanju, življenju.

S tem izzivom, ki usmerja skupno delo, kreiranje in transformiranje programske politike dveh festivalov, ki sta nekoč orala ledino vsak s svojo vizijo, sta umetniški vodji festivalov Mojca Kasjak in Jasmina Založnik vstopili v iskanje načinov povezave in prepletanja dveh principov in dveh vizij. Prekoračiti ustaljene programske in festivalske vzorce in ponuditi ter tako preizprašati možnost obstoja drugačne organizacije. S tem pa tudi postopno približevanje in izpolnjevanje vizije, da iz festivalskih logik preidemo v kreacijo platforme, ki bi povezala razkropljene akterje in ustvarila pogoje za izmenjavo znanj. Ustvarjanje skupnega prostora in vzpostavljanje novih relacij in vezi.

Festival bodo odprli 31. avgusta ob 18.00 v Galeriji Media Nox, kjer bo na ogled 8. razstava Video:Performa Projekcije neuprizorjenega z izbranimi deli Darka Dragičevića, gosta letošnjega festivala Performa/Platforma in prvega rezidenta nove mariborske umetniške rezidence Hop Hostla Pekarna. Ob 20.oo se dogajanje seli v Lutkovno gledališče Maribor, kjer bosta na ogled plesna predstava Žigana Kranjčana in Gašperja Kunška z naslovom Neimenovano ter plesna predstava koreografinje Dalande Diallo z naslovom Na vseh štirih, v kateri nastopajo plesalke Plesne izbe Maribor.

Deseto obletnico obstoja Platforme sodobnega plesa bo na različnih prizoriščih pospremila fotografska razstava z naslovom Platforma 10, ki sta jo zasnovali Mojca Kasjak in Saša Huzjak. Predstavljen bo izbor fotografij, ki so jih ustvarili fotografi, ki so spremljali festival Platforme sodobnega plesa od njenih začetkov leta 2007 do danes. Tudi letos ohranjajo nekatere modele in formate, ki so jih uspešno vzpostavili v preteklih letih. To sta dve premieri, od katerih je ena skupna festivalska produkcija (med MKC Maribor in Plesno izbo Maribor) v izvedbi Jasmine Založnik in Darka Dragičevića z naslovom Jecljam z veseljem in premiera plesne predstave koreografinje Dalande Diallo z naslovom Na vseh štirih. V sodelovanju z radiom Maribor bodo pripravili radijsko tribuno, ki bo posvečena deseti obletnici Platforme, TV omizje na temo preprostosti v sodelovanju z RTV Slovenija – TV Maribor), umetniški laboratorij, namenjen izmenjavi znanj med ustvarjalci, v sodelovanju z JSKD pa bo gostovala nagrajena plesna predstava avtorja Žigana Kranjčana.

Ena izmed letošnjih novosti je programska naveza s Poletnim lutkovnim pristanom Lutkovnega gledališča Maribor, saj se bodo vsi trije festivali zaključili sočasno s plesno-gledališko predstavo Morgan & Freeman, madžarskega plesalca in koreografa Ferenca Fehérja, ki prepleta glavne žanrske atribute festivalov, performans, lutke in sodobni plesni izraz.

Podrobnejši program je na voljo na tej povezavi

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.