IK, STA

 |  Politika

Po izključitvi Marjana Podobnika z izstopom iz SLS grozi tudi njegov brat Janez

Brata Podobnik: Janez in Marjan

Brata Podobnik: Janez in Marjan
© Mladina

Po odločitvi razsodišča SLS, da iz stranke izključijo nekdanjega predsednika Marjana Podobnika, so po poročanju Dela in Dnevnika svoje izstope napovedali še nekdanji minister in vodja poslanskega kluba SLS Jakob Presečnik, nekdanji poslanec  Stanislav Brenčič in nekdanji predsednik DZ Janez Podobnik. Slednji je za Dnevnik dejal, da je izključitev njegovega brata "škodljiva" za prihodnost SLS.

Medtem ko sedanji predsednik stranke Marko Zidanšek izključitev vidi kot priložnost za prenovo na desnici, Marjan Podobnik in njegovi podporniki pa kot začetek konca SLS, navaja Dnevnik. Janez Podobnik je za časnik dejal, da je izključitev njegovega brata kot nekdanjega predsednika stranke in enega od začetnikov moderne SLS nedostojna, v političnem smislu pa škodljiva in neargumentirana. Kot je še navedel Dnevnik, je prihodnost SLS primerjal z metaforo, da če drevesu porežeš pomembne korenine, se bo prej ali slej porušilo.

Izključitev Marjana Podobnika je predlagal izvršilni odbor stranke, to so storili zaradi domnevnih kršitev strankinega statuta in kodeksa etičnega ravnanja. Kršil naj bi člene, ki govorijo o "obrekovanju najvidnejših predstavnikov SLS v medijih, nespoštovanju in kršenju sklepov najvišjih organov SLS in vplivu javnih nastopov članov na ugled stranke v javnosti".

V stranki so izpostavili pisanje časnika Delo, da naj bi se Podobnik s predsednikom SDS Janezom Janšo v zakulisju usklajeval pred in po volitvah v Kmetijsko gozdarski zbornici Slovenije (KGZS) ter ga prosil za pomoč pri prevzemu KGZS za povečanje možnosti zmage Demosa 2.0 na prihodnjih parlamentarnih volitvah.

O njegovi izločitvi je v začetku avgusta najprej odločal občinski odbor SLS v Velikih Laščah kot pristojni odbor, saj je Podobnik tam član, ki se za izključitev ni odločil. Izvršilni odbor SLS se je zato pritožil na razsodišče SLS, ki je s štirimi glasovi za ter enim proti sklenili ugoditi pritožbi. Odločitev razsodišča je dokončna.

Marjan Podobnik je SLS vodil od leta 1992 do neuspešne združitve stranke s SKD leta 2000.

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.