IH, STA

 |  Svet

Luksemburški minister: Madžarsko bi bilo treba izključiti iz EU

Luksemburški minister Jean Asselborn.

Luksemburški minister Jean Asselborn
© WikiCommons

Madžarsko bi bilo treba izključiti iz EU, je v pogovoru za današnjo izdajo nemškega časnika Die Welt povedal luksemburški zunanji minister Jean Asselborn. S tem je le nekaj tednov pred spornim referendumom na Madžarskem glede kvot za begunce izpostavil problematiko tamkajšnje migracijske politike.

"Tisti, ki - tako kot Madžarska - gradijo ograje proti beguncem, ki bežijo pred vojno, ali tisti, ki kršijo svobodo tiska in neodvisnost sodstva, naj bodo začasno - ali po potrebi - trajno izključeni iz EU," je povedal Asselborn. To je po njegovem mnenju edina možnost za ohranitev kohezije in vrednot v uniji, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

"Ograja, ki jo gradi Madžarska za odvračanje beguncev, postaja vse daljša, višja in nevarnejša. Madžarska ni daleč od ukaza o streljanju na begunce," je dodal.

Madžarska ne bi imela nobene možnosti za vstop v EU, če bi za članstvo zaprosila danes, je še dejal luksemburški politik.

Madžarska je postala članica unije leta 2004. Njen konservativni premier Viktor Orban se je sicer v zadnjih letih večkrat sprl z EU zaradi migracij.

Na Madžarskem bodo imeli 2. oktobra referendum, kjer se bodo prebivalci opredelili, ali se strinjajo z odločitvijo EU, da je treba iskalce azila razporediti znotraj unije. Orban je sicer odkrito sovražen do migrantov.

Sicer pa se bodo Orban in njegovi kolegi iz EU v petek sestali na vrhu v Bratislavi, kjer bodo razpravljali o posledicah brexita.

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.