Peter Petrovčič

 |  Družba

0,1 azilanta na 1000 prebivalcev

Evropske obljube o beguncih leto dni kasneje, Slovenija med najbolj negostoljubnimi v EU

Begunci so pred dnevi s protestom v Ljubljani opozarjali na predolge postopke za ureditev statusa

Begunci so pred dnevi s protestom v Ljubljani opozarjali na predolge postopke za ureditev statusa
© Mojca Zabukovec

V Amnesty International so opozorili na obletnico obljube evropskih voditeljev, da bodo iz Grčije v preostale članice EU premestili 66 tisoč prosilcev za azil. In dodali, da je bilo po enem letu premeščenih vsega 6 odstotkov od omenjenega števila.

»Eno leto po tem, ko so se evropski voditelji dogovorili za nujno premestitveno shemo, da bi delili odgovornost za zaščito beguncev, jih deset tisoče ostaja ujetih v grozljivih razmerah v Grčiji«, so zapisali v izjavi za javnost. Če bo šlo naprej tako počasi, opozarjajo, bo trajalo 18 let, preden bodo evropske države izpolnile zaveze, ki so jih dale pred enim letom: »Sramotno je, da Evropska unija ne more pustiti ob strani politike in rešiti te humanitarne krize, tako da si pravično deli skrb za relativno majhno število beguncev.«

Ob tem še dodajajo, da je Slovenija do sedaj iz Grčije skozi premestitveno shemo sprejela 60 prosilk in prosilcev za azil, kar je 17 odstotkov od števila ljudi, ki smo jih obljubili sprejeti. Mi dodajamo, da je teh 60 ljudi Slovenija zgolj sprejela, ne pa jim tudi podelila status begunca. Tega v Sloveniji povprečno dobi vsak deseti prosilec, ne glede na to, če je bil že prej v Grčiji ali kje drugje označen za »upravičenega« prosilca za azil. V Slovenijo namreč iz naslova begunskih kvot prihajajo zgolj tisti, ki očitno ustrezajo statusu begunca. Vse druge Grčija (ob pomoči EU) vrača v Turčijo ali v države izvora …

In ko smo že pri slovenski (ne)gostoljubnosti do beguncev. Aktualni podatki OECD-ja oziroma Eurostata kažejo, da je v obdobju enega leta (od junija 2015 do junija 2016) Slovenija med najbolj negostoljubnimi v EU. Je med državami članicami, ki so podelile najmanj pozitivnih odločitev v azilnih postopkih oziroma najmanj statusov begunca in sicer 0,1 statusa na 1000 prebivalcev. Največ statusov so podelile Švedska (6,1 na 1000 prebivalcev), Nemčija (5,1), Avstrija (3,5) ter Švica in Norveška (po 2,7).

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.