IK

 |  Svet

Hillary Clinton vs. Donald Trump, prvič

© YouTube / CNN

Ameriška predsedniška kandidata Hillary Clinton in Donald Trump sta na univerzi Hofstra včeraj opravila svoje prvo televizijsko soočenje, ki je potekalo v skladu s pričakovanji. Veliko obtoževanja in skakanja v besedo. A kot kažejo prvi odzivi in sodeč po prvih mnenjih političnih analitikov, se je na soočenje bolje pripravila Hillary Clinton, ki je to, da je bolje pripravljena tudi na prevzem predsedniškega položaja, tudi poudarila. Američane je posvarila pred nevarnostjo Trumpa blizu ameriškega jedrskega arsenala, svetu pa je zagotovila, da ZDA držijo besedo in jo bodo tudi v prihodnje.

Trump, ki je pri svojih odgovorih nemalokrat ovinkaril, pa je izpostavil, da so ZDA zaradi Clintonove in predsednika Baracka Obame v razsulu ter da jih zaradi tega izkorišča ves svet, še posebej zavezniki ter južna soseda Mehika in Kitajska, ki se po Trumpovem mnenju vzpenja prav zaradi Amerike.

- Hillary Clinton: "Zakaj ne objaviš davčnih napovedi? Nisi tako bogat in dobrodelen, kot zatrjuješ, ali pa ne plačuješ davkov?"
- Donald Trump: "Zato, ker sem pameten."

Trump je pričakovano izkoristil tudi domnevno slabo zdravstveno stanje demokratske kandidake in sklenil, da ni dovolj vzdržljiva za prevzem predsedniške funkcije. Hillary mu ni ostala dolžna ter ga posvarila, da ji lahko govori o vzdržljivosti šele, ko bo on sam "prepotoval 112 držav, se pogajal o sporazumih in talcih in vzdržal 11 ur zaslišanja v kongresu o Bengaziju". Med očitki, ki so iz njenih ust leteli na republikanskega kandidata, je bil pričakovano tudi očitek seksizma, saj je ženske že tudi označil za prasice in psice. V tem kontekstu je izpostavila nekdanjo lepotno tekmovalko latinskoameriškega izvora, ki jo je označil za miss sobaric. Slednja je namreč dobila državljanstvo in bo glasovala proti Trumpu. 

Si je pa Donald prislužil aplavz občinstva, ko je dejal, da bo objavil svoje davčne napovedi, če bo Clintonova objavila svojih 30.000 izbrisanih kosov elektronske pošte z zasebnega strežnika. Napovedal je tudi, da bo znižal davke za bogate in povečal primanjkljaj za 5000 milijard dolarjev in dodatno obdavčil izdelke ter tako oživel ameriško gospodarstvo. To je Clintonova spodbijala s kritiko, da bi njegova davčna reforma povzročila povečanje ameriškega javnega dolga ter sama predlagala zvišanje davkov za bogate. Nato je Trumpa vprašala, zakaj ne objavi davčnih napovedi kot vsi predsedniški kandidati zadnjih 40 let, zato, ker ni tako bogat kot trdi, ali zato, ker ni tako dobrodelen kot trdi.

Kamen spotike je bil tudi aktualni ameriški predsednik. Hillary Clinton je Trumpu očitala, da so bile njegove trditve, da se predsednik Barack Obama ni rodil v ZDA, znak rasizma, Trump pa jo je spomnil, da je to temo pravzaprav odprl njen volilni štab že leta 2008, ko sta bila Obama in Clintonova tekmeca. 

Med Clintonovo in Trumpom bosta sledili še dve soočenji, čeprav številni že ugibajo, ali se ju bo Trump sploh udeležil. Več bo znano v prihodnjih dneh oziroma tednih. 

O Clintonovi in Trumpi v aktualni Mladini piše tudi Marcel Štefančič, jr. Članek Hillary Clinton je kihnila si lahko preberete na tej povezavi, analizira pa lunatično retoriko spletnih forumov, za katero je ocenil, da je tik pred tem, da Donalda Trumpa odpelje v Belo hišo.

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.