IK, STA

 |  Svet

Slovaški premier: Begunske kvote so politično mrtve

Robert Fico z ameriškim predsednikom Barackom Obamo na srečanju v Beli hiši

Robert Fico z ameriškim predsednikom Barackom Obamo na srečanju v Beli hiši
© WikiCommons

Kvote za porazdelitev prosilcev za azil med državami članicami EU so "politično mrtve", je dejal slovaški premier Robert Fico. Kvote po njegovem prepričanju delijo EU, zato bi bil potreben drugačen pristop pri soočanju z nezakonitimi migracijami. To, kar so države Višegrajske četverice govorile že pred letom in pol, sedaj postaja uradna politika EU, je še dejal slovaški premier, čigar država trenutno predseduje EU.

"Kdorkoli želi razdeliti Evropo, naj da na mizo kvote, kdor jo hoče združiti, pa mu dovolite, da predlaga drugačen koncept boja proti nezakonitim migracijam," Ficove besede povzema britanska tiskovna agencija Reuters. Države Višegrajske četverice so že od samega začetka močno nasprotovale kvotam, ki jih je EU maja lani predstavila kot način reševanja begunske in migrantske krize, s katero se je soočala Evropa in na katere meje so dnevno prihajali tisoči migrantov.

Slovaška in Madžarska sta šli v svojem nasprotovanju kvotam tudi pred Sodišče EU v Luxembourgu. Na Madžarskem pa bo v nedeljo potekal tudi referendum, na katerih se bodo volivci izrekali o obveznih kvotah EU.

Na nedavnem neformalnem srečanju voditeljev 27 držav članic EU v Bratislavi so Češka, Slovaška, Madžarska in Poljska v skupni izjavi predstavile svoje videnje spopadanja z begunskim vprašanjem. Predlagale so "prožno solidarnost", v skladu s katero bi države članice sprejele begunce glede na svoje zmožnosti.

Nemška kanclerka Angela Merkel, ki ji mnogi zaradi njene politike "odprtih vrat" pripisujejo krivdo za nastalo situacijo v Evropi, je nedavno, soočena s porazom njene stranke CDU na deželnih volitvah, priznala napake pri odzivanju na lansko migrantsko krizo.

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.