Damjana Kolar

 |  Kultura

Četrta izdaja Stripolisfesta

© Delphine Vaute

Na različnih lokacijah v Ljubljani bo med 5. in 9. oktobrom potekal festival stripa Stripolisfest, povezovalno-izobraževalna platforma, namenjena povezovanju in razvoju domače strip scene ter seznanjanju širše javnosti z vrhunci domače in tuje stripovske produkcije. V ospredju četrte izdaje festivala bodo štirje renominirani in vsestranski stripovski ustvarjalci različnih generacij, profilov in ustvarjalnih pristopov: nizozemski stripovski težkokategornik in legenda neodvisne evropske stripovske scene Marcel Ruijters, mednarodno uveljavljeni hrvaški velemojster stripa, animacije, grafike in ilustracije Danijel Žeželj, francoska risarka in ilustratorka mlajše generacije Delphine Vaute ter brezkompromisni domači striporisec Marko Kociper. Letošnji festival je nastal v produkciji Zavoda Stripolis, Stripburger/Foruma Ljubljana in Kina Šiška ter v sodelovanju s številnimi koproducenti in partnerji.

Festival se bo začel 5. oktobra v Pritličju, kjer se bodo zvrstili kar trije dogodki. Ob 20.oo bodo odprli razstavo priznanega hrvaškega stripovskega avtorja Danijela Žežlja z naslovom Sumi, ob 20.30 bo sledila bo razglasitev nagrajencev stripovskega natečaja, ob 21.00 pa bo na vrsti vražja dražba originalov slovenskih in tujih stripmojstrov (Tomaž Lavrič, Marjan Manček, Danijel Žeželj, Zoran Smiljanić, Iztok Sitar, David Krančan, Ciril Horjak, Delphine Vaute...).

V Vodnikovi domačiji bodo 6. oktobra odprli pregledno razstavo priznanega slovenskega stripovskega avtorja Marka Kocipra z naslovom Jazbec in puščavska roža, ki bo pospremila zadnji del njegove stripovske trilogije z Jazbecem v naslovni vlogi. Razstava prinaša serijo stripovskih originalov iz najnovejšega albuma z naslovom Jazbec in puščavska roža, ob tem pa si bo med ostalim moč ogledati tudi nekatere starejše Jazbečeve prigode, doslej izdane v Stripburgerjevih albumih Jazbec in ostali svet (2009) ter Jazbec in otok mrtvih (2014). Ambient postavitve bo s prostorsko–kiparskimi intervencijami oplemenitila Marko A. Kovačič in Rok Mohar, ob razstavi pa bo potekala tudi dvodnevna brezplačna Stripburgerjeva delavnica stripa.

Naslednji dan bodo v Galeriji Alkatraz odprli razstavo vidnega nizozemskega stripovskega avtorja Marcela Ruijtersa, na kateri bodo predstavljene originalne risbe iz stripa Inferno, ilustracije, stenske poslikave in iluminiranih risb na pergamentu, ki se s ščepcem ironije spogledujejo s tradicijo srednjeveške knjižne iluminacije in njene ikonografije. Risbe je s pomočjo starodavnih tehnik in materialov barvno opremil francoski kolorist in grafik Romuald Sourisse, ki bo v galeriji predstavil tudi materiale, iz katerih izdeluje pigmente. Roman v stripu Inferno je navdihnilaBožanska komedija Danteja Alighierija. Stripovska obdelava te klasike se v Ruijtersovi interpretaciji preobraža v grotesken in pomenljiv pasticcio, ki bralcem postreže z domiselno fabulo in povsem nepričakovanim koncem. Sodobna inačica popotovanja skozi devet krogov pekla je izrisana v Ruijtersovi prepoznavni neogotski maniri; delo kot celoto odlikuje bogata metaforičnost, ki se zlahka prenese na aktualni trenutek. Ta svobodna predelava klasičnega dela Danteja Alighierija je nastala kot satira kapitalizma, in je prvotno izšla v nizozemščini le nekaj mesecev pred borznim zlomom leta 2008.

V prostorih Dobrevage si bo mogoče ogledati razstavo francoske risarke in ilustratorke mlajše generacije Delphine Vaute. Na ogled bo postavila izbor originalnih risb in ilustracij iz dela Yvonne, otrok dvorec, ki ga je lani pri nas izdala založba VigeVageKnjige, v središču te svojevrstne slikanice za odrasle pa se nahajata otrok in njegov svet. Odprtje razstave bo pospremil pogovor z avtorico, ki ga bo vodila Anja Golob. Umetnica bo v sklopu razstave vodila tudi risarsko delavnico na temo otroških spominov in pripovedovanja zgodb v slikah, ki bo v soboto, 8. oktobra v DobriVagi.

Osrednji in največji dogodek festivala ostaja veliki sejem stripov, ki se bo odvil v soboto, 8. oktobra v Kinu Šiška, pospremil pa ga bo bogat spremljevalni program v obliki pogovorov z domačimi in tujimi avtorji, predstavitvami in podpisovanji novih stripovskih izdaj.

Uradni del festivala bo pospremilo t.i. festivalsko ogrevanje in ohlajanje. Med drugim izpostavljajo pogovor ob izidu risoromana Katarza avtorja Renalda Luzierja - Luza, enega od sodelavcev na satiričnem tedniku Charlie Hebdo ter ameriški film Hellboy, ki ga bo z uvodnim predavanjem pospremil stripar Izar Lunaček. 

Več o festivalu na tej povezavi

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.