Klemen Košak

 |  Mladina 41  |  Politika

Zagnani predsednik

Pahor skrbi za telesa in duše državljanov

Posebni gost ekskluzivne vadbe sam predsednik Borut Pahor

Posebni gost ekskluzivne vadbe sam predsednik Borut Pahor
© OnlineGym4me

sredo zvečer ste si lahko prek spleta ogledali, kako je predsednik Borut Pahor v studiu podjetja OnlineGym4me vneto telovadil s strokovnjakinjo za hujšanje Natasho. Podjetje je že pred predsednikovo pomočjo računalo na hitro rast in velike dobičke zaradi prepričanja, da so ljudje pripravljeni plačevali za spletne oglede vadb osebnih trenerjev. Slovenskim uporabnikom ponuja tri mesece brezplačnega dostopa in predsednik države je častni pokrovitelj te ponudbe. Pahor akcijo za privabljanje strank podpira, ker gre za »originalno in globalno zamisel, ki spodbuja bolj aktiven in zdrav življenjski slog«, bolj »vitalni« ljudje pa »lažje rešujemo stare in nove življenjske izzive«.

Pahor pogosto javno telovadi in pogosto tudi podpira podjetja. S sredino telovadbo pa ni oglaševal zgolj vitalnosti telesa, ampak tudi vitalnost duše. OnlineGym4me je namreč zagonsko oziroma »startup« podjetje, torej podjetje, ki želi z inovacijo doseči hitro rast. Od drugih podjetij se zagonska razlikujejo v tem, da je njihov uspeh negotov, ter predvsem zaradi posebne življenjske etike, ki jo narekujejo posameznikom.

Pahor je to etiko predstavil aprila 2014, ko so se v dvorani državnega zbora zbrali najstniki in kot »otroški parlament« razpravljali o družbenih razmerah. Povedal je, da v startup podjetnikih vidi »zametek nove slovenske zdrave osnove« in bodo resetirali »vrednostni sistem«. V govoru je razložil, da imajo potrebno »mentaliteto« oziroma »moralni kapital« za čas, v katerem je treba biti podjetnejši, drznejši, inovativnejši, prilagodljivejši, bolj dinamičen, pač tekmovalen, boljši od drugih. Dejal je, da to opaža tudi pri osnovnošolcih in srednješolcih, ki so sedeli pred njim: »Ta moralni kapital, da lahko premagate obstoječe razmere, da se lahko spopadate z njimi, da ste jim kos, da boste zmagovalci; ta zmagovalna miselnost pa je miselnost te generacije. To je ta zmagovalna miselnost mladih ljudi, ki nas bo popeljala naprej in se je že veselim.«

Seveda je predsednik ob tem hvaljenju tekmovalnosti in zmagovanja pomislil tudi na poražence. Zmagovalcem je svetoval, naj gledajo »tistega na levi in desni, ki mogoče ni tako dober ali odličen kot vi, ampak tudi on mora iti naprej. Ker če bo razlika med njimi in vami prevelika, bo prišlo do nekega loma, ki bo potem oviral vas in njega.«

Kaj pomeni ta »lom« in kdaj je razlika med zmagovalci in poraženci »prevelika«, Pahor ni povedal, pomembno je, da imajo ljudje pravi »moralni kapital« in da skrbijo za svojo »vitalnost«.

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.