IK, STA

 |  Politika

Pahor bo danes v Vatikanu papeža ponovno povabil v Slovenijo

Borut Pahor, predsednik republike

Borut Pahor, predsednik republike
© WikiCommons / YouTube

Predsednika republike Boruta Pahorja bo danes v Vatikanu sprejel papež Frančišek. Pahor se bo srečal tudi z državnim tajnikom Svetega sedeža kardinalom Pietrom Parolinom. Na uradnem obisku v Vatikanu ga spremlja zunanji minister Karl Erjavec. Kot so napovedali v uradu predsednika republike, bo Pahor papežu ponovil vabilo za obisk Slovenije.

Spomin na 25. obletnico osamosvojitve in 20. obletnico obiska svetega očeta Janeza Pavla II. v Sloveniji ter 10-letnico novih škofij bo Pahor danes obeležil s svečano posaditvijo drevesa v vatikanskih vrtovih.

Obiskal bo tudi Suvereni malteški viteški red in se srečal z velikim mojstrom tega reda Fra' Matthewom Festingom. Predvidena je izmenjava odlikovanj, v središču pogovorov pa bo izmenjava informacij glede dobrih praks v humanitarni dejavnosti. Predsednik bo predvidoma predstavil tudi slovensko pobudo o razglasitvi 20. maja za svetovni dan čebel.

Predvideno je tudi srečanje s slovenskimi rojaki, ki živijo in delujejo v Rimu, predstavniki Vatikana in Svetega sedeža in sodelavci z VRI. Pahor je v Vatikan prispel včeraj, najprej pa je obiskal slovenski papeški zavod Sloveni ter se srečal s Slovenci, ki živijo in delujejo pri Svetem sedežu.

Februarja se je v Sloveniji mudil vatikanski državni tajnik, kardinal Pietro Parolin. Državni tajnik je takrat skupaj s Pahorjem slovesno odprl nove prostore apostolske nunciature v Ljubljani, kar je označil za pomemben trenutek v odnosih med Slovenijo in Svetim sedežem. Nunciatura je pred tem na stalni sedež v Sloveniji čakala vse od imenovanja prvega stalnega nuncija v Ljubljani Edmonda Farhata julija 1995.

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.