Darja Kocbek

 |  Družba

Računalnik, ki zna povedati, ali je nekdo stric ali oče

© Tomaž Lavrič

Ljudje bodo brez dvoma ostali nadzoriki sistema, tiste, ki se bojijo, da jim bodo v prihodnosti vladali računalniki in jim bodo roboti odvzeli delo, tolaži izvedenec za umetno inteligenco Mustafa Suleyman. Pred leti je ustanovil podjetje Deep Mind, ki ga je pred dvema letoma odkupilo Googlovo hčerinsko podjetje Alphabet za 400 milijonov dolarjev, poroča Frankfurter Allgemeine. Preden bo umetna ineligenca lahko v res omembe vrednem obsegu povsem nadomestila ljudi, bo po Suleymanovih besedah trajalo še veliko let, najbrž desetletij. Bo pa nam tehnologija olajšala delo.

Strokovna revija Nature je pred kratkim objavila članek, da je raziskovalcem podjetja Deep Mind uspel nov korak pri razvoju umetne inteligence. Razviti jim je uspelo »računalnik«, ki mu je uspelo rešiti (majhne) probleme, ki jih prej ni poznal. Ta »differentiable neural computer«(DNC) recimo zna sam določiti najhitrejšo pot med dvema postajama londonske podzemne železnice. »Temu računalniku lahko pokažete zemljevid podzemne železnice, ki si ga zapomni in ga potem zna v podobnih primerih uporabiti,« je za spletno stran Wired dejal eden od njegovih razvijalcev Alex Graves.

Računalnik DNC prav tako zna tisto, kar se je naučil o londonski podzemni železnici, uporabiti v francoski podzemni železnici. »Sposoben bi bil delati na nečem povsem novem, česar prej še ni videl. Gre za poseben način spomina, ki je prej nevronalnim mrežam manjkal,« razlaga Graves. Na DNC je tudi mogoče shraniti družinsko drevo, potem pa zna odgovoriti na vprašanje, ali je določena oseba stric ali oče od nekoga.

Jay McClelland, profesor na univerzi Stanford, je za Financial Times dejal, da je odkritje raziskovalcem družbe Deep Mind »zelo zanimiva in pomembna prelomnica na področju raziskav umetne inteligence«. Da bi računalnik DNC bil širše uporaben, ga bo treba nadgraditi tako, da bo sposoben obdelati veliko večjo količino podatkov. Pri tem je še precej na začetku razvoja.

Dejstvo, da so avtorji DNC uspešno testirali na široki paleti nalog, je zelo spodbudno in kaže, da je z njim bila vzpostavljena splošna zgradba, ocenjuje Yoshua Bengio z univerze Montreal. Dober primer za prihodnjo uporabo pa bi bil pogovor iz realnega življenja, kjer je potrebno razmišljati, da je mogoče odgovoriti na vprašanja.

John Mannes na spletni strani Tech Crunch razlaga, a DNC ni računalnik v fizičnem smislu, je bolj tehnika za organizacijo informacij ter uporabo prej osvojenega znanja za reševanje edinstvenih problemov. Nova tehnika z uporabo »kontrolerja« združuje spomin s starimi nevtralnimi omrežji.

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.