Darja Kocbek

 |  Svet

Britanska vlada zanika, da bi bilo zaprtje računov ruski TV postaji Russia Today del novih sankcij

Govor ruskega predsednika Vladimirja Putina lani ob 10. obletnici televizije Russia Today (RT)

Govor ruskega predsednika Vladimirja Putina lani ob 10. obletnici televizije Russia Today (RT)
© WikiCommons / RT

Britanska banka NatWest je napovedala zaprtje računov ruski televizijski postaji RT (Russia Today), ki oddaja v angleškem jeziku. Odgovorna urednica Margarita Simonyan je po twitterju sporočila: »Naše račune v Veliki Britaniji so zaprli. Vse račune. Na odločitev se ni mogoče pritožiti«. Dodala je še: »Naj živi svoboda govora«, poroča The Independent. V pismu, ki so ga na RT dobili od banke piše, da skupina Royal Bank of Scotland, katere del je NatWest, nočejo več poslovati z RT.

Kasneje so v banki svoje stališče omilili in sporočili, da to niso lahke odločitve. Razmere preučujejo, so v stiku s stranko, računi so še vedno odprti in delujejo. Margarita Simonyan pa razlaga, da ne ve, zakaj je do odločitve za zaprtje računov prišlo, hipotetično bi lahko bila povezana z novimi britanskimi in ameriškimi sankcijami proti Rusiji, ki naj bi jih kmalu objavili. Lahko pa te povezave tudi ni. Maria Zakharova, tiskovna predstavnica ruskega zunanjega ministrstva, je na Facebooku napisala, da Velika Britanija na poti izstopanja iz EU opušča vse zaveze za zaščito svobode govora.

Pomemben lastniški delež v Royal Bank of Scotland ima britanska država (britanski davkoplačevalci so jo po izbruhu finančne krize reševali pred bankrotom). RT je televizijska postaja, ki jo je ustanovila ruska vlada. Tiskovna predstavnica britanske premierke Therese May je po poročanju Reutersa dejala, da britanska vlada z odločitvijo o zaprtju računov RT nima nič. O tem odloča banka, tam odločajo, komu na podlagi ocene tveganja ponudijo svoje storitve in komu ne, je dodala. Britanska vlada od februarja 2015 ni uvedla novih sankcij proti Rusiji, poroča Guardian.

Ameriški režiser Oliver Stone je stopil v bran RT. Povedal je, da je RT odgovorna, jasno predstavi dejstva in pokaže posnetke. »Morda ste grožnja – ste zanje propagandisti,« je povedal. »Toda ko gledam londonske dokumente, se sprašujem, kdo je propagandist? To je medijska vojna in škoda je, da je za to žrtvovana resnica,« je še dejal Stone.

Sam se je pogovarjal z voditelji, kot sta nekdanji kubanski voditelj Fidel Castro in nekdanji venezuelski predsednik Hugo Chavez. Za dokumentarni film, ki ga namerava zaključiti prihodnje leto, se namerava pogovarjati še z ruskim predsednikom Vladimirjem Putinom. »Pomembno je spoštovati multipolarni pogled,« pravi. Stone zdaj promovira svoj film Snowden o ameriškem žvižgaču Edwardu Snowdnu, ki je na ogled tudi v kinodvoranah v Sloveniji.

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.