Darja Kocbek

 |  Svet

Begunski otroci iz Sirije v Turčiji šivajo oblačila za evropska modna podjetja

© Pixabay

Preiskava novinarjev britanske TV BBC za oddajo Panorama je pokazala, da v Turčiji begunski in tudi turški otroci, pa odrasli begunci iz Sirije šivajo oblačila za evropski trg. Vsa modna podjetja trdijo, da strogo nadzorujejo svoje dobavne poti in ne odobravajo izkoriščanja beguncev ali otrok.

V družbi Marks and Spencer trdijo, da njihovi inšpektorji pri dobaviteljih v Turčiji niso odkrili niti enega sirskega begunca. Novinarji BBC pa so našli sedem Sircev, ki so delali v eni od glavnih tovarn, v kateri šivajo oblačila za omenjeno britansko družbo. Večina jih dela za malo več kot 1 funt na uro, kar je bistveno manj, kot znaša minimalna plača v Turčiji. Zaposleni so prek posrednika, ki jim plačuje v gotovini na ulici. Kot dokaz, kaj so odkrili, so britanski novinarji v tovarni fotografirali etikete Marks and Spencer.

Eden od beguncev je povedal, da z njimi v tovarni ne ravnajo lepo. »Če se Sircu kaj zgodi, ga odvržejo kot oblačilo,« je potožil. Najmlajši begunec, ki so ga novinarji odkrili, je bil star 15 let, delal je več kot 12 ur na dan, likal je oblačila, ki so jih nato poslali v Veliko Britanijo. V družbi Marks and Spencer zagotavljajo, da bodo storili vse, da se to ne bo več dogajalo.

Pri spletnem trgovcu Asosu priznavajo, da so oblačila, ki jih prodajajo, narejena v tovarni, v kateri so britanski novinarji našli pri delu več begunskih otrok iz Sirije. Ta tovarna ni legalna. Asos je v tej tovarni opravil inšpekcijski pregled in pri delu odkril 11 odraslih Sircev in 3 otroke, mlajše od 16 let. V družbi zdaj obljubljajo, da bodo otroci dobili nadomestilo, dokler se ne bodo vrnili v šolo, odraslim pa bodo plačevali plače, dokler ne bodo našli legalne zaposlitve.

Kritiki pa opozarjajo, da trgovci ne naredijo dovolj, da bi preprečili prakse, ki so jih odkrili britanski novinarji. Danielle McMullan iz Business & Human Rights Resource Centre pravi, da morajo podjetja razumeti, da so odgovorna, ni dovolj govoriti, da niso vedeli, da se to dogaja, zato ni njihova krivda. Imajo odgovornost, da nadzirajo in razumejo, kje so narejena oblačila, ki jih prodajajo, in pod kakšnimi pogoji so narejena.

Novinarji so odkrili sirske begunce, ki so delali 12 ur na dan v tovarni, ki šiva kavbojke za blagovni znamki Mango in Zara. Begunci so z nevarnimi kemikalijami belili kavbojke, pa niso imeli niti osnovnih zaščitnih mask. V Mangu se izgovarjajo, da je omenjena tovarna podizvajalec, s katerim niso bili seznanjeni. Njihovi inšpektorji v tovarni niso odkrili nobenega Sirca. V podjetju, ki proizvaja oblačila blagovne znamke Zara, priznavajo, da so njihovi revizorji junija odkrili velike pomanjkljivosti , vodstvo tovarne pa ima do decembra čas, da jih odpravi.

V eni od tovarn v Istanbulu so britanski novinarji našli odrasle Sirce, ki so delali skupaj s turškimi otroci, starimi samo 10 let. Lastnik je pojasnil, da dela za Next in novinarjem pokazal pižame, ki so jih proizvedli v njegovi tovarni. V Nextu trdijo, da je pižame proizvedel drug dobavitelj, tiste, ki so jih videli novinarji, so bile vzorci. To, da so v neki tovarni vzorci, ne pomeni, da so bila oblačila tam tudi narejena, trdijo v Nextu.

Veliko oblačil, ki so na prodaj v trgovinah v Evropi, je zdaj narejenih v Turčiji, ker je blizu in zato lahko hitro izpolni tako imenovana naročila v zadnji minuti. Zato trgovci lahko dobijo v trgovine nove kolekcije hitreje, kot če jih šivajo v državah, ki so bolj oddaljene od Evrope. V Turčiji je skoraj 3 milijone beguncev iz Sirije, zato obstaja nevarnost, da jih podjetniki uporabijo za ilegalno delovno silo. Novinar Darragh MacIntyre se je pogovarjal z nekaterimi, ki pravijo, da jih izkoriščajo. Govorijo o mizernih plačah in groznih delovnih razmerah. Vedo, da jih izkoriščajo in da proti temu ne morejo nič narediti.

EU je letos s Turčijo podpisala dogovor o preprečevanju prihodov beguncev iz Sirije v Evropo. Tudi novinarji agencije Reuters so letos našli dokaze, da sirski begunski otroci ilegalno delajo v turških tekstilnih tovarnah.

--
Preberite še: Kdo pa tebi šiva srajčico?

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.