IK

 |  Družba

Sindikati zaradi prodaje Heliosa vlado ponovno pozivajo, naj zakonsko prepreči razprodajo državnega premoženja

Ob prodaji Heliosa se je oglasil Dušan Semolič iz Zveze svobodnih sindikatov Slovenije (ZSSS)

Dušan Semolič

Dušan Semolič
© Matej Leskovšek

"Za Zvezo svobodnih sindikatov Slovenije (ZSSS) prodaja Heliosa ni presenečenje. Da sedanji prodajalec, takratni kupec, ni strateški lastnik, ki bi v družbo pripeljal znanje, tehnologijo, razvoj in katerega delovanje bi odpiralo nova, kvalitetna ter dostojna delovna mesta, smo opozarjali že ob prodaji državnega deleža. Sedanja prodaja skupine Helios (in s tem tudi same družbe) zgolj potrjuje naše tedanje navedbe," je v sporočilu za javnost zapisal Dušan Semolič. 

Novica o prodaji Heliosa, še zlasti objavljena višina kupnine, je potrdila še nekaj, na kar so na ZSSS opozarjali že v letu 2014: "Tedaj dogovorjena kupnina za nakup Heliosa nikakor ni odražala dejanske vrednosti! Ne smemo namreč prezreti, da so država in banke Helios prodale za 154 milijonov, avstrijski lastniki pa so ga zgolj v nekaj letih prodali naprej za 572 milijonov. Razlika je torej več kot 400 miljonov evrov, pri tem pa ne gre prezreti, da so bila sredstva za nakup Heliosa s strani Avstrijcev pridobljena tako, da se je zastavilo celotno premoženje Heliosa."

Semolič nadaljuje, da se je zaradi njemu neznanih interesov in neodgovornega ravnanja prodajalcev tako izgubilo preko 200 delovnih mest, sredstva za denarna nadomestila za čas brezposelnosti in socialne transferje za odpuščene delavce pa je krila država, ki je prav tako namenila subvencije oziroma olajšave za manjše število novozaposlenih delavcev v Heliosu. Delež države in oškodovanja državnega premoženja je tako večji kot zgolj razlika v višini približno 400 miljonov evrov. Poleg tega so bili odpuščeni delavci soočeni tudi s precejšnjimi ekonomskimi in socialnimi težavami.

ZSSS vlado ponovno poziva, da pripravi spremembe zakonodaje, ki se nanašajo na prodajo državnega premoženja in to na način, da se prepreči njegova razprodaja, da se zagotovi večja vključenost zaposlenih in civilne družbe v prodajne postopke ter da bodo prodajni postopki lahko potekali popolnoma transparentno. Prav tako pozivajo vse pristojne institucije, da zoper osebe, za katere obstaja sum, da so s svojim ravnanjem oškodovale državno premoženje, sprožijo ustrezne postopke ter da za svoja dejanja tudi odgovarjajo. 

O prodaji Heliosa pišemo tudi v aktualni številki Mladine. Članek Boruta Mekina si lahko preberete na tej povezavi, pogovoru o tem pa lahko prisluhnete tu

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.