MLADINA Trgovina

Izak Košir

23. 12. 2016  |  Mladina 51  |  Politika

Pregled leta: Bitka za Rog

Župan Janković in njegova pravica

Bagrom ni uspelo opraviti svojega dela

Bagrom ni uspelo opraviti svojega dela
© Borut Krajnc

Letošnje leto je močno zaznamovala bitka za Tovarno Rog, zaradi katere so se postavila številna vprašanja o javnem in zasebnem prostoru. Zapuščeno tovarno že dobro desetletje zasedajo uporabniki oziroma skvoterji, v njenih prostorih pa se je razvil pester program in celo socialni center za pomoč in integracijo azilantov.

Mestna občina Ljubljana te dodane vrednosti ni prepoznala, saj je kljub vsemu načrtovala rušenje – 6. junija ob treh zjutraj je presenetila uporabnike tovarne in v zasedene prostore poslala svoje varnostnike, ti pa so proti nekaterim skvoterjem uporabili tudi silo. Rogovci so se uprli, češ da ne dovolijo, da bi Rog postal »še ena gradbena jama«. In uspelo jim je. Za zdaj. Zadeva trenutno miruje, stvar pa še čaka sodni epilog, saj je ljubljanski župan Zoran Janković proti nekaj posameznikom vložil tožbo zaradi motenja posesti. Protitožbe so vložili tudi rogovci, ki so sicer dobili prvo bitko, ni pa jasno, ali bodo dobili tudi vojno.

Prav Jankoviću je napad na Rog naredil veliko politične škode, saj je zaradi njega požel precej kritik t. i. alternativne srenje, ki je v prestolnici številna in je pomemben del volilnega telesa. Poleg tega je komentatorsko dobro angažirana, to pa je očitno prepoznal tudi Janković in se zato umaknil iz javne razprave o Rogu.

Ne pozabimo, da je župan pred prvo izvolitvijo pridobil veliko točk, ko se je zavzel za ohranitev Metelkove, Rogu sorodne avtonomne cone. Metelkova je danes ena od najprivlačnejših turističnih destinacij, ki jih ponuja Ljubljana, zato so bile njegove besede, da prestolnica ne potrebuje »še ene Metelkove«, pravzaprav pljunek v lastno skledo.

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.