Starejša generacija – dežurni krivci

Starostniki in upokojenci zastrašujoče postajajo novi kolektivni dežurni krivci in kategorija razčlovečenih drugih

Javna pokojninska blagajna je bila samo med letoma 1996 in 2010 prikrajšana za vsaj 8,2 milijarde evrov.

Javna pokojninska blagajna je bila samo med letoma 1996 in 2010 prikrajšana za vsaj 8,2 milijarde evrov.
© Luka Dakskobler

Prispevek Kakšna bo starost naslednjih generacij, ki je bil 18. novembra 2016 objavljen v Mladini, skuša osvetliti vzroke za revščino med upokojenim prebivalstvom. Poglavitni vzrok in krivdo za (pre)nizke pokojnine, ki jih prejema večina, pripiše »predčasnemu« upokojevanju zaposlenih »v preteklosti« in domnevno prehitremu upokojevanju v sedanjosti, čemur naj bi botrovala prenizko nastavljena starostna meja. Po interpretaciji, ki jo podaja, naj bi šlo za samodejno in množično upokojevanje starejših generacij, pa čeprav naj bi bile te na stara leta, kot še interpretira, sposobne za delo. Upokojeni starostniki naj bi po tem videnju zato kar sami po sebi neupravičeno siromašili in ogrožali pokojninsko blagajno, s tem pa tudi drug drugega, to pa naj bi se kazalo z višino pokojninskih izplačil. Temu prispevek kot obrobni dejavnik priključi še pričakovano rast »nestabilnih oblik zaposlitve«, zaradi česar naj bi se iz tega naslova šele v prihodnosti zmanjševala raven vplačanih socialnih prispevkov, s tem pa tudi raven pokojninskih izplačil. Takšna diagnoza izpušča ključne strukturne dejavnike, ki so neposredno povezani z dejanskim zniževanjem pokojnin in ustvarjanjem finančne luknje v pokojninski blagajni. Njihov skupni imenovalec je interes kapitala in s tem povezano krojenje pokojninske in druge socialne politike v državi. Zato je poudarek na vsesplošno vsiljeni tezi o staranju prebivalstva in predčasnih odhodih v pokoj kot poglavitnem krivcu, zavoljo česar naj bi domnevno trpeli zdajšnja stabilnost in dolgoročna vzdržnost pokojninske blagajne, ideološko zavajajoč.

 

Zakup člankov

Celoten članek je na voljo le naročnikom. Če želite zakupiti članek, je cena 4,2 EUR. S tem nakupom si zagotovite tudi enotedenski dostop do vseh ostalih zaklenjenih vsebin. Kako do tedenskega zakupa?

Pošljite SMS s vsebino MLADINA2 na številko 7890 in prejeto kodo prepišite v okvirček ter pritisnite na gumb pošlji

Nakup prek telefona je mogoč pri operaterjih Telekomu Slovenije in A1.

Članke lahko zakupite tudi s plačilnimi karticami ali prek storitve PayPal

Tedenski zakup ogleda člankov
Za ta nakup se je potrebno .

4,2 €

Za daljše časovne zakupe se splača postati naročnik Mladine.

Mesečna naročnina, ki jo je mogoče kadarkoli prekiniti, znaša že od 15,8 EUR dalje:

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.

Pisma bralcev