Staš Zgonik

 |  Mladina 7  |  Ekonomija

Plin za izvoz

Britanci bodo slovenski plin prodajali Hrvatom

Več kot pet let je minilo, odkar je britanska družba Ascent Resources v dveh novih, več kot tri kilometre globokih vrtinah na območju Petišovcev naletela na pomembne zaloge zemeljskega plina, pa do danes še niti kubični meter tega ni prišel do končnih uporabnikov. Že leta 2015 ji je Agencija za okolje izdala okoljevarstveno dovoljenje za postavitev obrata za prečiščevanje zemeljskega plina, nujno potrebnega, če bi želela plin pošiljati v slovensko plinovodno omrežje. A po pritožbi okoljevarstvenikov ga je zaradi postopkovnih napak razveljavilo upravno sodišče in zadevo vrnilo v vnovično odločanje agenciji. Ta je morala po novem najprej ugotoviti, ali je pred izdajo okoljevarstvenega dovoljenja za plinsko rafinerijo treba opraviti presojo vplivov na okolje. Oktobra lani je sklenila, da to ni potrebno. Sledila je pritožba.

 

Zakup člankov

Celoten članek je na voljo le naročnikom. Če želite zakupiti članek, je cena 4,2 EUR. S tem nakupom si zagotovite tudi enotedenski dostop do vseh ostalih zaklenjenih vsebin. Kako do tedenskega zakupa?

Pošljite SMS s vsebino MLADINA2 na številko 7890 in prejeto kodo prepišite v okvirček ter pritisnite na gumb pošlji

Nakup prek telefona je mogoč pri operaterjih Telekomu Slovenije in A1.

Članke lahko zakupite tudi s plačilnimi karticami ali prek storitve PayPal

Tedenski zakup ogleda člankov
Za ta nakup se je potrebno .

4,2 €

Za daljše časovne zakupe se splača postati naročnik Mladine.

Mesečna naročnina, ki jo je mogoče kadarkoli prekiniti, znaša že od 15,8 EUR dalje:

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.

Pisma bralcev

  • Borut Bizjak, direktor Geoenergo, Miha Valentinčič, direktor Geoenergo

    Plin za izvoz

    Geoenergo d.o.o je imetnik izključnih pravic za izkoriščanje in prodajo mineralnih surovin na pridobivalnem prostoru v Murski depresiji in ima z družbo Ascent Slovenia Limited sklenjeno pogodbo o skupnih operacijah (Joint Operating Agreement), na podlagi katere ta zagotavlja sredstva za potrebne aktivnosti. Julija 2016 je Geoenergo z družbo INA sklenil pogodbo o prodaji surovega naravnega plina znotraj... Več