Damjana Kolar

 |  Kultura

Deset kulturnih dogodkov od četrtka do nedelje

V četrtek na redni spored slovenskih kinematografov prihaja dokumentarni muzikal Dan osvoboditve o zgodovinskem koncertu skupine Laibach v Severni Koreji. V petek bo v Lutkovnem gledališču Ljubljana koncert šansonov Svetlane Makarovič z gosti. V soboto bo v Kinu Šiška nastopila Michelle Gurevich (Chinawoman), ki bo predstavila zadnji album New Decadence. V nedeljo bo v Mini teatru otvoritev mednarodnega festivala Hiša strpnosti, ki ga organizirata Mini teater in Judovski kulturni center, s katerim želijo spodbuditi večjo ozaveščenost o pomenu strpnosti ter spoštovanja do različnosti v družbi, ki je vse bolj prežeta z moralno krizo in krizo vrednot.

Četrtek, 23. marec

V Slovenskem gledališkem inštitutu Ljubljana bodo ob 18.00 odprli razstavo O poteh k "najlepši iznajdbi človeškega duha" na Slovenskem: Mejniki v razvoju Dramatičnega društva v Ljubljani, ki se osredotoča na prvih petdeset let delovanja društva ter skuša osvetliti pomembne in odločilne mejnike na njegovi razvojni poti. Dramatično društvo v Ljubljani (ustanovljeno l. 1867) je začetnik slovenskega gledališča moderne dobe. V svojem razvoju od leta 1867 do 1920 prehodi petdesetletno pot skozi dobo institucionalizacije in profesionalizacije slovenskega gledališča in jo sklene v letu 1920, ko nastopi nova razvojna stopnja, doba evropeizacije (1920‒1945).

V Kinodvoru Ljubljana bo ob 19.00 projekcija dokumentarnega muzikala Dan osvoboditve o zgodovinskem koncertu skupine Laibach v Severni Koreji. Režija: Ugis Olte, Morten Traavik. Na ogled samo do 29. marca.

72th9Zdyfno

V Kinu Šiška Ljubljana bo ob 19.00 premiera dokumentarnega filma Dom ljubi dom. Dogajanje je postavljeno v mladinski dom Malči Belič, v katerem bivajo otroci, ki so bili umaknjeni iz socialno neprimernih okolij. Spremljamo eno leto v življenju štirih otrok, katerih poti se verjetno v drugačnih okoliščinah nikoli ne bi srečale. Režija: Maja Prettner 

V SNG Nova Gorica bo ob 20.00 premiera glasbene komedije Beraška opera, ki je nastala po motivih Johna Gaya, Georga Wilhelma Pabsta, Bertolta Brechta in Václava Havla. Uprizoritev prinaša spopad moči in ljubezni v mafijskem podzemlju in obenem izrisuje skorumpiranost družbe. Režija: Vito Taufer, avtor songov: Iztok Mlakar

V Menzi pri koritu (Metelkova) Ljubljana bo ob 22.30 nastopila srbska punk rock skupina L.U.R. (Ludak u razvoju), ki deluje od leta 1998. Predskupina: Je Boime (Slo)

8qhuq1qRnLM

Petek, 24. marec

V Pilonovi galeriji Ajdovščina bodo ob 19.00 odprli razstavo slik Barvna stran teme Aleksija Kobala, lanskoletnega nagrajenca Prešernovega sklada.

Inkubatorji

Inkubatorji

V Lutkovnem gledališču (Oder pod zvezdami) Ljubljana bo ob 20.00 nastopila Svetlana Makarovič, ki bo na koncertu šansonov z naslovom "Kdor gleda ljudi skozi mačje oči" s številnimi gosti predstavila svoje avtorske pesmi.

Sobota, 25. marec

V Kinu Šiška Ljubljana bo ob 20.00 nastopila Michelle Gurevich (Chinawoman), pevka ruskih korenin, ki od leta 2010 živi in ustvarja v Berlinu. Na svojem tretjem koncertu v Ljubljani bo predstavila zadnji album New Decadence. Predskupina: All Strings Detached (Slo)

NqGQIO2m3YQ

Nedelja, 26. marec

V Mini teatru Ljubljana bodo ob 18.00 v okviru mednarodnega festivala Hiša strpnosti 2017 odprli fotografsko razstavo Arthurja Rothsteina z naslovom Obtičali v Šanghaju. Ob 19.00 bo sledila otvoritev festivala in projekcija filma V prejšnjem življenju, posnetega po resničnih dogodkih in izkušnjah izraelske skladateljice Elle Shariff-Milch. Režija: Avi Nasher

V SNG Drama Ljubljana bo ob 20.00 v okviru cikla Drama Akustika nastopila domača metal skupina Noctiferia, ki letos praznuje 20. letnico delovanja.

JUSTyKSWGf4

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.