Klemen Košak

 |  Mladina 13  |  Družba

Prezrti delavci

Protest v Planici

Koliko so plačani delavci, ki v času planiške norije delajo tudi po 12 ur na dan?

Koliko so plačani delavci, ki v času planiške norije delajo tudi po 12 ur na dan?
© Saša Despot

Marčni finale svetovnega pokala v smučarskih skokih in poletih v Planici je za medije tudi vsakoletna priložnost, da postavljajo vprašanja, kaj bi lahko iz športa prenesli v druga področja družbe. Da letos te razprave ne bi vodile samo do pomena motivacije in trdega dela za osebni in nacionalni uspeh, je poskušal poskrbeti sindikat delavcev v gostinstvu in turizmu. Njegovi člani, prepoznavni po enotnih kapah, so z deljenjem letakov med množično obiskano sobotno tekmo opozarjali, da slovenski turizem in gostinstvo v zadnjih letih beležita rekorde, a se to delavcem ne pozna, saj delajo dolge urnike za nizke plače. »Nismo želeli protestirati tako, da bi zmotili planiški praznik,« pravi generalna sekretarka sindikata Karmen Leban, »ampak zgolj opozoriti, da so prezrti tisti, ki skrbijo za zadovoljstvo gostov in prihodke lastnikov podjetij«. Pojasnjuje, da na dogodkih, kot je planiški, gostinski in turistični delavci delajo po 12 ur na dan, brez odmora in počitka. Podobno je tudi vse ostale tedne v letu.

 

Zakup člankov

Celoten članek je na voljo le naročnikom. Če želite zakupiti članek, je cena 4,2 EUR. S tem nakupom si zagotovite tudi enotedenski dostop do vseh ostalih zaklenjenih vsebin. Kako do tedenskega zakupa?

Pošljite SMS s vsebino MLADINA2 na številko 7890 in prejeto kodo prepišite v okvirček ter pritisnite na gumb pošlji

Nakup prek telefona je mogoč pri operaterjih Telekomu Slovenije in A1.

Članke lahko zakupite tudi s plačilnimi karticami ali prek storitve PayPal

Tedenski zakup ogleda člankov
Za ta nakup se je potrebno .

4,2 €

Za daljše časovne zakupe se splača postati naročnik Mladine.

Mesečna naročnina, ki jo je mogoče kadarkoli prekiniti, znaša že od 15,8 EUR dalje:

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.