Izak Košir

 |  Mladina 14  |  Kultura

Kulturniki kot športniki

Lahko umetnost ocenjujemo, točkujemo in vrednotimo s številkami tako kot šport? Kulturniki niso športniki, umetniška dela pa ne športni rezultati. Kulturniki med sabo ne bi smeli tekmovati, kot od njih zahteva država, temveč bi smeli zgolj sobivati. In zaradi nove uredbe o samozaposlenih v kulturi (so)bivajo vedno težje.

Minister za kulturo Tone Peršak je deležen očitkov, da njegovo ministrstvo na pozive, predloge in vprašanja kulturnikov v zvezi s statusom samozaposlenih v kulturi sploh ne odgovarja.

Minister za kulturo Tone Peršak je deležen očitkov, da njegovo ministrstvo na pozive, predloge in vprašanja kulturnikov v zvezi s statusom samozaposlenih v kulturi sploh ne odgovarja.
© Matej Pušnik

Da ima država do kulture mačehovski odnos, ni nič novega, razmere pa se iz leta v leto dodatno zaostrujejo, saj je denarja, namenjenega kulturi, vedno manj. Trenutno je na udaru status, ki nekaterim kulturnikom omogoča, da jim država plačuje prispevke. Ta status je z novo uredbo o samozaposlenih, ki je začela veljati z novim letom, izgubilo kar zajetno število kulturnikov, ker so presegli cenzus dovoljenega letnega zaslužka ali pa ne izpolnjujejo več na novo določenih meril.

 

Zakup člankov

Celoten članek je na voljo le naročnikom. Če želite zakupiti članek, je cena 4,2 EUR. S tem nakupom si zagotovite tudi enotedenski dostop do vseh ostalih zaklenjenih vsebin. Kako do tedenskega zakupa?

Pošljite SMS s vsebino MLADINA2 na številko 7890 in prejeto kodo prepišite v okvirček ter pritisnite na gumb pošlji

Nakup prek telefona je mogoč pri operaterjih Telekomu Slovenije in A1.

Članke lahko zakupite tudi s plačilnimi karticami ali prek storitve PayPal

Tedenski zakup ogleda člankov
Za ta nakup se je potrebno .

4,2 €

Za daljše časovne zakupe se splača postati naročnik Mladine.

Mesečna naročnina, ki jo je mogoče kadarkoli prekiniti, znaša že od 15,8 EUR dalje:

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.