Marjan Horvat  |  foto: Uroš Abram

 |  Mladina 16  |  Kultura

Nina Rajić Kranjac

Prodorna gledališka režiserka najmlajše generacije o svoji prvi domovini Srbiji, strahu Slovencev pred tujci, o svojem gledališkem kredu in iskanju lepote v našem »sizifovskem« življenju

Nina Rajić Kranjac v svojih predstavah pogumno izpostavlja boj proti avtoritetam, zlasti tistim, katerih legitimnost je vprašljiva.

Nina Rajić Kranjac v svojih predstavah pogumno izpostavlja boj proti avtoritetam, zlasti tistim, katerih legitimnost je vprašljiva.

Nina Rajić Kranjac (1991) je ena izmed prodornih gledaliških režiserk naše najmlajše generacije. Že v režijskem prvencu z naslovom 1981, ki ga je pripravila v okviru študija gledališke in radijske režije na AGRFT, je nakazala eklektični pristop v režiji, v katerem spretno, preudarno in pogumno izkorišča vsa izrazna sredstva sodobnega gledališča pri podajanju teme dramskega dela. V Zborovanju ptic, svoji prvi profesionalni predstavi, je prikazala, kako globoko lahko v dramsko delo poseže ustvarjalni kolektiv (in, obratno, dramsko delo v kolektiv), če skušajo ustvarjalci predstave z dušo in telesom zaznati vse nianse besedila, v njem izpričane ali le nakazane, in jih skozi dinamiko medsebojnih odnosov – predstavo so pripravljali kar eno leto – »pretopiti« v umetniško delo. Da se požvižga na vse avtoritete, je prikazala z brezkompromisnimi posegi v Katalog burlesknih prizorov, dramski prvenec staroste gledališkega sveta Mileta Koruna, na podlagi katerega je v Mestnem gledališču ljubljanskem ustvarila predstavo Svetovalec.

Njena najnovejša predstava Idioti, ki jo je ustvarila na podlagi kultnega filma Larsa von Trierja, je nedavno doživela premiero v Slovenskem mladinskem gledališču. V njej je kot vodilo ostala Trierjeva provokativna maksima, da so »idioti prihodnost človeštva«, ki jo je mlada režiserka ponazorila z njej lastnimi gledališkimi postopki in jo dopolnila z umestitvijo v razmisleke o zagatah, s katerimi se dandanes spoprijemajo sodobne družbe. Tudi v tej predstavi, ki se bo zaradi višje sile (poškodbe v ansamblu) na spored vrnila junija, je 25-letna režiserka, ki se je že v otroštvu iz rodnega Beograda preselila v Slovenijo, pogumno izpostavila boj proti avtoritetam, zlasti tistim, katerih legitimnost je vprašljiva.

Rojeni ste v Beogradu ob samem izteku bivšega jugoslovanskega sistema, ki se je najprej v Srbiji in nato celotni regiji izrodil v krvavo nacionalistično besnjenje. Še spremljate tamkajšnje politično in kulturno dogajanje?

 

Zakup člankov

Celoten članek je na voljo le naročnikom. Če želite zakupiti članek, je cena 4,2 EUR. S tem nakupom si zagotovite tudi enotedenski dostop do vseh ostalih zaklenjenih vsebin. Kako do tedenskega zakupa?

Pošljite SMS s vsebino MLADINA2 na številko 7890 in prejeto kodo prepišite v okvirček ter pritisnite na gumb pošlji

Nakup prek telefona je mogoč pri operaterjih Telekomu Slovenije in A1.

Članke lahko zakupite tudi s plačilnimi karticami ali prek storitve PayPal

Tedenski zakup ogleda člankov
Za ta nakup se je potrebno .

4,2 €

Za daljše časovne zakupe se splača postati naročnik Mladine.

Mesečna naročnina, ki jo je mogoče kadarkoli prekiniti, znaša že od 15,8 EUR dalje:

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.