Uredništvo

 |  Kultura

Cirque du Soleil junija v Ljubljani s kar petimi predstavami

Kanadski virtuozi, ki združujejo številne odrske umetnosti, bodo predstavili klasiko Varekai 

Podoba iz predstave Varekai

Podoba iz predstave Varekai
© arhiv organizatorja

Predstava Varekai v izvedbi Cirque du Soleil se bo po lanski odpovedi končno odvila v dvorani Stožice. Med 2. in 4. junijem bo na sporedu kar pet predstav. Gre za prvi obisk velikih kanadskih virtuozov, ki v svojih predstavah povezujejo preko 1300 artistov iz več kot 50 držav z vsega sveta. Svojo umetnost so uprizorili že v več kot 400 svetovnih mestih in navdušili 160 milijonov gledalcev.

Cirque du Soleil se v svetu trenutno predstavlja z 20 različnimi predstavami, v Slovenijo pa prihaja z virtuozi in vrtoglavimi akrobacijami predstave Varekai, ki združuje dramske, plesne in glasbene veščine. Mešanica različnih uprizoritvenih zvrsti vsebuje tudi gruzijski ples, ruske gugalnice, gimnastične prvine, hodulje, klovne in drugo. Za piko na i bodo na odru poskrbeli tudi za pestro vizualno podobo, saj kostumografska barvna paleta vsebuje kar 600 različnih kostumov, čevljev, klubukov in drugih dodatkov.

Iz vsebine predstave: "V globinah gozda na vrhu vulkana obstaja čudoviti svet, kjer je vse mogoče, to je Varekai. Z neba se spusti osamljeni mladenič in zgodba Varekaia se lahko začne. Znajde se v meglicah čarobnega gozda in pred njim se odpre pisan svet, prežet s fantazijskimi bitji. Mladi mož odleti v nepozabno dogodivščino, tekom katere na novo spoznava čudesa ter skrivnosti sveta in uma. Beseda Varekai (ver·ay·’kie) v romskem jeziku ciganov, popotnikov univerzuma, pomeni kjerkoli."

Produkcija, ki jo je režiral Dominic Champagne, se pokloni nomadskim dušam, duhu umetnosti cirkuške tradicije in vsem tistim, ki z neskončno strastjo iščejo pot, ki vodi v Varekai.

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.