Saša Eržen

 |  Mladina 20  |  Kultura  |  Hudo

Bizarni spominki

Nakit iz zarodkov

© arhiv Mladine

Po uspešni umetni oploditvi se pari srečujejo z vprašanjem, kaj storiti s preostalimi zarodki, tistimi, ki niso bili izbrani za oploditev, in zamrznjeni čakajo na svojo nadaljnjo usodo. Nekateri jih prihranijo zase, drugi darujejo, tretji uničijo, avstralsko podjetje Baby bee hummingbirds pa ponuja možnost vdelave neuporabljenih zarodkov, ki so mikroskopsko majhni, s prostim očesom nevidni, v nakit. Preden jih predelajo v okrasek za starše, iz njih menda izdelajo poseben pepel, v katerem ohranijo njihov DNK. Da povpraševanje doslej ni bilo veliko, govori podatek, da so v treh letih, odkar delujejo, za stranke po vsem svetu izdelali le približno 50 kosov nakita zarodkov od skupaj kakih 4000 izdelanih kosov nakita z vgrajenimi posebnimi spominki, kot so placenta, ostanek popkovnice, prvi koder dojenčkovih las, materino mleko, prvi zobek ali pepel umrlih bližnjih. Ponujajo tudi komplete, s pomočjo katerih lahko v uhane, obesek ali prstan za poseben, če ne že skrajno bizaren spominek, v domači kuhinji kar sami vdelate pepel pokojnika, od popka odpadli ostanek dojenčkove popkovnice, pramen las, pet mililitrov človeškega mleka, gotovo pa tudi sperme, čeprav slednje ne omenjajo.

 

Zakup člankov

Celoten članek je na voljo le naročnikom. Če želite zakupiti članek, je cena 4,2 EUR. S tem nakupom si zagotovite tudi enotedenski dostop do vseh ostalih zaklenjenih vsebin. Kako do tedenskega zakupa?

Pošljite SMS s vsebino MLADINA2 na številko 7890 in prejeto kodo prepišite v okvirček ter pritisnite na gumb pošlji

Nakup prek telefona je mogoč pri operaterjih Telekomu Slovenije in A1.

Članke lahko zakupite tudi s plačilnimi karticami ali prek storitve PayPal

Tedenski zakup ogleda člankov
Za ta nakup se je potrebno .

4,2 €

Za daljše časovne zakupe se splača postati naročnik Mladine.

Mesečna naročnina, ki jo je mogoče kadarkoli prekiniti, znaša že od 15,8 EUR dalje:

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.