IK, STA

 |  Svet

Donald in Melania Trump v Vatikanu pri papežu Frančišku

Ameriški predsednik in papež naj bi se pogovarjala predvsem o temah, pri katerih stojita na nasprotnih straneh, torej o okoljskih spremembah, begunski krizi in migracijah

Donald in Melania Trump ter papež Frančišek danes v Vatikanu

Donald in Melania Trump ter papež Frančišek danes v Vatikanu
© GST / YouTube

Papež Frančišek je danes v Vatikanu sprejel ameriškega predsednika Donalda Trumpa. Slednjega sta na srečanje pospremili tudi prva dama Melania Trump in predsednikova hči Ivanka Trump, ki sta bili obe oblečeni v črno. V Vatikanu jih je sprejel prefekt papeške hiše, škof Georg Gänswein, ki jih je nato vodil do Frančiška.

Ameriški predsednik in papež sta se sprva rokovala, kasneje pa naj bi se pogovarjala predvsem o okoljskih spremembah, begunski krizi in migracijah - temah, pri katerih stojita na nasprotnih straneh.

Avdienca v zasebni knjižnici apostolske palače je trajala približno pol ure. Po njej so papežu predstavili še ostale člane ameriške delegacije in si predali darila. Prva dama je ob tem prosila papeža, naj blagoslovi njen rožni venec, piše italijanska tiskovna agencija Ansa.

Papež je ameriško prvo damo vprašal tudi, ali soproga hrani s potico, kar dokazuje, da se je poglavar Rimskokatoliške cerkve na srečanje dobro pripravil tudi z bolj družabnega vidika.

Melania Trump je papeža prosila, naj blagoslovi njen rožni venec.

Frančišek je Trumpu podaril kopijo papeških dokumentov Veselje evangelija, Radost ljubezni in encikliko Laudato si, ki govori o okoljskih spremembah, kopijo svoje poslanice ob svetovnem dnevu miru in medaljon s podobo oljčne veje, ki ponazarja mir. Kot piše Ansa, je običajno, da papež podari svoja besedila, manj pa, da podari tudi poslanico ob dnevu miru.

Po pogovoru se je Trump z delegacijo udeležil zasebnega vodstva po Sikstinski kapeli in baziliki Svetega Petra.

Po celem Rimu zaradi predsedniškega obiska velja poostrena varnost. Na trgu Svetega Petra so se zbrali številni turisti, ki so čakali na vstop na papeževo sredino splošno avdienco.

Papež je politično sicer na povsem nasprotni strani od Trumpa in znana je njegova lanska izjava, da vsakdo, ki govori o gradnji zidov namesto mostov, ni kristjan. Trump, ki še vedno ni začel graditi zidu na meji z Mehiko, je izjavo označil za sramotno. Papež je sicer dejal, da nikogar ne bo sodil vnaprej, dokler se z njim ne pogovori.

Papež je politično sicer na povsem nasprotni strani od Trumpa in znana je njegova lanska izjava, da vsakdo, ki govori o gradnji zidov namesto mostov, ni kristjan.

Trump se bo v Rimu srečal še z italijanskim državnim vrhom, soproga Melania pa bo obiskala otroško bolnišnico. Hči Ivanka ima danes na programu srečanje s predstavniki verske skupnosti Sant Egidio, s katerimi bo govorila o migrantih. Trumpovi bodo kasneje odleteli v Bruselj, kjer so popoldne napovedani številni protesti proti ameriškemu predsedniku.

Gfd1Y9NS0tA

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.