Boštjan Napotnik

 |  Mladina 24  |  Konzum

Slikovna predstavitev

Pri Bizjaku

konstrukcija s svinjskim karejem

konstrukcija s svinjskim karejem

Gostilna Pr’ Bizjak
Zgornja Bela 20, Preddvor
tel.: 04 255 56 00
Ob ponedeljkih, četrtkih, petkih in sobotah od 11. do 22. ure, ob nedeljah od 9. do 20 ure, ob torkih in sredah pa je zaprto.

Ambient:
ogromna gorenjska gostilna s številnimi sobami, teraso in parkom, kjer šibajo ohceti ali pa se malo glampira

Napitki:
po nekaj (pretežno polsuhih) penin ter belih in rdečih buteljk s približno dvakratnikom trgovinske cene; kranjsko točeno pivo in nekaj hecnih žganic

Dostopnost:
z avtoceste po vzhodni ali zahodni strani Kranja pod Storžič; parkirišče je, večjih zaprek za gibalno ovirane ni

Fino:
ocvrt priželjc
lisičke z jajcem

Ne tako fino:
juhe (z izjemo gobove)
postrv s kozicami

Mešani narezek stane 7,9, lisičke z jajcem 9, juha z jetrnimi cmoki 2,5, telečji dunajski 9,9, priželjc 10, postrv 11,5, svinjski kare 12, nabodalo 18, sladice pa od 2 do 4 evre.

»Predlagam, da pristopimo po vzhodni smeri via Britof, se v baznem taboru dobro podpremo, nato pa sestopimo po zahodnem grebenu proti Kokrici,« je vodji tokratne Konzumove odprave ob pogledu na južne obronke Alp alpinistična terminologija kar sama začela vreti iz ust. In naš tokratni bazni tabor je bil do neke mere prav to: ob kleni gorenjski gostilni ogromnjači lahko namreč tudi glampirate v lesenjačah. A vaših odposlancev to ni zmedlo – naša naloga pač ni bila dremuckati, ampak jesti, piti in beležiti. Bizjak je v osnovi klasična slovenska na vikend kosilih in ohcetnih priložnostih gor zrasla gostilna, ki pa (rahlo) nakazuje željo po (zmerni) nadgradnji železnega repertoarja. Hec je že v predstavitvi ponudbe – natakar raje kot jedilni list prinese šop plastificiranih fotografij s posamičnimi jedmi, ki jih potem omizju predstavi kot na kakšnem elevator pitchu – simpatična bizarkica, ni kaj. Večerjo smo odprli z narezkom – pričakovali in dobili smo velikoserijski pršut, ravno prav zašarfan kulen in simpatično špehovko; pričakovali smo tudi kruh (ne pa tega, da kruh posebej zaračunavajo; ampak okej, kruha je bilo več sort, bil je domač in Gorenjska je to), na katerega smo mazali močno zeliščno skuto in anemično pašteto. Paralelno smo zagrizli še v pečen mladi sir in pomazali porcijo krasnih, sočnih umešanih jajc z obiljem dišečih lisičk. Žal se je krasnoba na tej točki končala: postrežene juhe so bile – z izjemo gobove, ki zavoljo dovolj vključenih jurčkov prejme prehodno oceno – res slabe; edini okus, ki ga je nosila goveja v obeh različicah (z bledičnimi nudlni in s čudno začinjenimi jetrnimi cmočki) je bila sol, preveč soli. Kar velja tudi za olivnovojaško obarvano tekočino, ki naj bi bila špargljeva juha, a je bilo v njej bolj kot šparglje zaznati nekaj prežganju podobnega. Prej omenjeno nadgradnjo je najbolj čutiti na glavnih krožnikih: recimo, da je med dve ob korenčkovo omako položeni rezini pečenega svinjskega kareja vstavljen porov ocvrtek še kar posrečena domislica, a kaos pocvrtih postrvjih filejev, sotiranih korenčkovih paličic, blitve s krompirjem in ne ravno frišnih kozic na zeleni kremi je bolj kar nekaj kot pa resna jed. In če človek naroči nabodalo, si predstavlja, da bodo stvari na nabodalo napičene in spečene skupaj, ne pa da posebej termično obdelane elemente potem nataknejo na palčko – nabodalo je namreč način priprave jedi, ne pa le ideja serviranja. Iz cvrtnega oddelka lahko zaradi mehkobe pohvalimo telečji priželjc, ukor pa dajemo neenakomerno in preveč na debelo odrezanemu dunajcu, katerega panada se je med cvrtjem prav po šarpejevsko nagubala. Pri cukrarijah glasujemo za manj je več: sveže gozdne borovnice s kepico sladoleda, pa tudi janežev upognjenec s smetano in/ali vaniljevim sladoledom sta se izkazala za boljšo izbiro od prezaželatinjene borovničevo-skutne torte in mikrovalovljenega pehtranovega zavitka. Bizjakovim nikakor ne zamerimo poskusov nadgradnje, ampak predvsem površnost v klasičnih disciplinah.

 

Zakup člankov

Celoten članek je na voljo le naročnikom. Če želite zakupiti članek, je cena 4,2 EUR. S tem nakupom si zagotovite tudi enotedenski dostop do vseh ostalih zaklenjenih vsebin. Kako do tedenskega zakupa?

Pošljite SMS s vsebino MLADINA2 na številko 7890 in prejeto kodo prepišite v okvirček ter pritisnite na gumb pošlji

Nakup prek telefona je mogoč pri operaterjih Telekomu Slovenije in A1.

Članke lahko zakupite tudi s plačilnimi karticami ali prek storitve PayPal

Tedenski zakup ogleda člankov
Za ta nakup se je potrebno .

4,2 €

Za daljše časovne zakupe se splača postati naročnik Mladine.

Mesečna naročnina, ki jo je mogoče kadarkoli prekiniti, znaša že od 15,8 EUR dalje: