Vasja Jager

 |  Mladina 25  |  Politika

Akademska aristokracija

Predsednik fiskalnega sveta Davorin Kračun, ki danes poziva k varčevanju, je kot profesor na mariborski EPF v času omejevanja javne porabe ob plači prejemal dodatne honorarje. Ni bil edini. 

Predsednik fi skalnega sveta je vidni član mariborske elite; bil je tudi predsednik tamkajšnjega Rotary Cluba in se redno udeležuje gala dogodkov. Na letošnji operni noči v mariborskem parku mu je v prvih vrstah delal družbo rektor Igor Tičar, pod katerim je Univerza v Mariboru naročila revizijo, ki je med največjimi postranskimi zaslužkarji v času zujfa izpostavila tudi Kračuna.

Predsednik fiskalnega sveta je vidni član mariborske elite; bil je tudi predsednik tamkajšnjega Rotary Cluba in se redno udeležuje gala dogodkov. Na letošnji operni noči v mariborskem parku mu je v prvih vrstah delal družbo rektor Igor Tičar, pod katerim je Univerza v Mariboru naročila revizijo, ki je med največjimi postranskimi zaslužkarji v času zujfa izpostavila tudi Kračuna.
© Wikipedia

Enaindvajsetega marca je Slovenija po več letih spet dobila delujoči fiskalni svet, ko je državni zbor na tajnem glasovanju z veliko večino podprl njegovo ustanovitev. Za predsednika je bil izvoljen mariborski ekonomist Davorin Kračun, nekdanji minister (v devetdesetih je vodil kar tri različne resorje), veleposlanik v ZDA in profesor na mariborski Ekonomsko-poslovni fakulteti (EPF). Že dobre tri tedne zatem je fiskalni svet, katerega osnovna naloga je »spremljanje izvajanja fiskalnega pravila«, razvpitega varčevalnega standarda, ki smo ga vpisali celo v ustavo, izdal svoje prvo mnenje; v njem je ocenil Program stabilnosti javnih financ, ki ga država vsako leto pošlje v pregled Evropski komisiji v Bruselj.

 

Zakup člankov

Celoten članek je na voljo le naročnikom. Če želite zakupiti članek, je cena 4,2 EUR. S tem nakupom si zagotovite tudi enotedenski dostop do vseh ostalih zaklenjenih vsebin. Kako do tedenskega zakupa?

Pošljite SMS s vsebino MLADINA2 na številko 7890 in prejeto kodo prepišite v okvirček ter pritisnite na gumb pošlji

Nakup prek telefona je mogoč pri operaterjih Telekomu Slovenije in A1.

Članke lahko zakupite tudi s plačilnimi karticami ali prek storitve PayPal

Tedenski zakup ogleda člankov
Za ta nakup se je potrebno .

4,2 €

Za daljše časovne zakupe se splača postati naročnik Mladine.

Mesečna naročnina, ki jo je mogoče kadarkoli prekiniti, znaša že od 15,8 EUR dalje:

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.