IK, STA

 |  Svet

Putin nasprotuje novim sankcijam proti Severni Koreji in svari pred katastrofo

Ruski predsednik je prepričan, da se Severnokorejci ne bodo odpovedali svojemu jedrskemu programu, če se ne bodo počutili varni

Vladimir Putin

Vladimir Putin
© Maria Joner / WikiCommons

Ruski predsednik Vladimir Putin je danes posvaril pred globalno katastrofo, če v sporu s Severno Korejo ne bo dosežena diplomatska rešitev. Morebitne nadaljnje sankcije proti državi je označil za nekoristne. Kot je po koncu vrha skupine Brics v kitajskem Xiamenu dejal Putin, Rusija obsoja dejanja Severne Koreje kot provokacije. "A zatekanje k sankcijam bi bilo v tej situaciji nekoristno in neučinkovito," je dejal novinarjem.

Severnokorejci "se ne bodo odpovedali svojemu jedrskemu programu, če se ne bodo počutili varni", je prepričan. Zaradi tega je po njegovem prepričanju treba prizadevanja usmeriti v dialog.

Izrazil je tudi nasprotovanje vsakršnemu vojaškemu posredovanju, ki ga v Washingtonu ne izključujejo. "Začeti vojaško histerijo nima nikakršnega smisla, gre za pot, ki vodi v slepo ulico," je vztrajal Putin. "Vse to bi lahko vodilo v globalno katastrofo in veliko število žrtev," je dejal.

"Začeti vojaško histerijo nima nikakršnega smisla, gre za pot, ki vodi v slepo ulico. Vse to bi lahko vodilo v globalno katastrofo in veliko število žrtev." (Vladimir Putin)

Severna Koreja je v nedeljo izvedla svoj šest jedrski poskus. Šlo naj bi za vodikovo bombo, ki jo je po trditvah Pjongjanga mogoče namestiti na raketo dolgega dosega.

Stališča držav glede reševanja krize, ki se je z zadnjimi dejanji Severne Koreje le še zaostrila, so različna. ZDA so se v ponedeljek na izrednem zasedanju Varnostnega sveta ZN zavzele za "najostrejše možne sankcije".

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.