MLADINA Trgovina

René Pfister, Klaus Brinkbäumer  |  foto: GettyImages

8. 9. 2017  |  Mladina 36  |  Politika  |  Intervju

Angela Merkel

Spieglov pogovor z nemško kanclerko Angelo Merkel, ki ji predvolilne ankete napovedujejo nov mandat

Robert Redford je bil v ponedeljek na obisku pri Angeli Merkel. Pogovarjala sta se o podnebnih spremembah.

Robert Redford je bil v ponedeljek na obisku pri Angeli Merkel. Pogovarjala sta se o podnebnih spremembah.
© Profimedia

Ponedeljek, 28. avgusta, ob 12.15 pred kanclerskim uradom. Neki turist je vprašal: »Je to tista hiša, kjer je Schröder tresel ograjo?« »Da,« so odgovorili uradniki, čeprav je v resnici šlo za urad v Bonnu. Približevala se je kolona vozil. Angela Merkel je sedela zadaj desno s pametnim telefonom v roki.

Ob 12.30: Merklova je stala v predsobi, sklonjena nad fascikel. Pregled tiska? »Ne, tukaj so zelo pomembne zadeve.« Podpisala je dva dokumenta in zaprla mapo. Pozdravila je novinarje in naredila deset korakov do pisarne. Fotografu je dovolila, da določi sedežni red. Kavo? Sama je vzela kozarec vode, vendar ni pila. »Kar začnimo,« je rekla.

Gospa kanclerka, z vami bi se radi pogovarjali o vplivu in zlizanosti struktur v politiki. Večina politikov pozna občutek, da vpliv in oblast delujeta kot mamilo. Ste tudi vi odvisni od tega?

Kupite dostop do Mladina.si, ki stane enako kot izvod tiskane izdaje Mladine. Za 3,50 EUR dobite dostop do aktualne številke in celotnega arhiva za naslednjih sedem dni. Z dolgoročno naročnino prihranite do 25 odstotkov!

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.