MS, STA

 |  Kultura

Nov Beethovnov muzej 

Konec novembra bodo v avstrijski prestolnici odprli novi muzej, posvečen nemškemu skladatelju Ludwigu van Beethovnu

Portret glabenika, slikar: Joseph Karl Stieler

Portret glabenika (slikar: Joseph Karl Stieler)

Konec novembra bodo v avstrijski prestolnici odprli novi muzej, posvečen nemškemu skladatelju Ludwigu van Beethovnu. Hišo na ulici Probusgasse 6 je leta 1967 je odkupilo mesto Dunaj, pozneje so v njej uredili spominske prostore, posvečene omenjenmu skladatelju. Zdaj so prostore prenovili za potrebe novega muzeja, prenova pa je stala 750.000 evrov. "Zdaj bo v hiši nekaj večjega, prvi pravi Beethovnov muzej," je povedal direktor muzeja Matti Bunzl. 

Muzej se nahaj v dunajskem okrožju Döbling, urejen pa bo v eni od ducata hiš, v katerih je skladatelj prebival na Dunaju.

Beethoven naj bi v hiši napisal tudi svoj znameniti Heiligenstädter Testament, pismo, ki ga je leta 1802 namenil svojima bratoma, a ga ni nikoli odposlal. V njem je izrazil obup nad svojo vedno bolj napredujočo gluhoto. Zgodovina njegove gluhote bo tudi osrednja tema razstave v muzeju.

V avstrijski prestolnici sta sicer pod okriljem istega muzeja urejeni še Beethovnovi stanovanji v hiši Pasqualati na Mölkerbastei in Eroichaus v Oberdöblingu.

Beethoven se je sicer rodil v Bonnu v glasbeni družini. Od leta 1782 je naprej tam delal kot organist, čembalist in violinist. Od leta 1792 je prispel na Dunaj in tam študiral pri Josephu Haydnu, Johannu Georgu Albrechtsbergerju in Antoniu Salieriju.

Do leta 1800 je pisal predvsem za klavir, nato je sledilo obdobje simfonij. Imel je vedno večje težave s sluhom, leta 1818 je dokončno oglušel, a je kljub temu še vedno komponiral. Zadnjo, znamenito 9. simfonijo, je napisal že povsem gluh.

rOjHhS5MtvA

Poleg Wolfganga Amadeusa Mozarta in Josepha Haydna velja za enega od najpomembnejših stebrov glasbenega klasicizma.

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.