MLADINA Trgovina

Goran Kompoš

13. 10. 2017  |  Mladina 41  |  Kultura  |  Dogodki

Visoki jubilej slovenskega punka

Pankrti so pred natanko štirimi desetletji kot naš prvi punk bend pomembno razširili prostor svobodi govora in umetniškemu izražanju v nekdanji Jugoslaviji

Pankrti na koncertu To morate preslišati 20. aprila 1979 v menzi študentskega naselja v ljubljanski Rožni dolini.

Pankrti na koncertu To morate preslišati 20. aprila 1979 v menzi študentskega naselja v ljubljanski Rožni dolini.
© Dušan Gerlica

Lansko praznovanje 40-letnice punka v Veliki Britaniji je spodbudilo številne polemike, med drugim tudi o tem, kdaj se je vse skupaj sploh začelo. Ker je šlo za pojav, ki ga glasbeni poznavalci, zgodovinarji pa tudi akterji iz tistega časa tolmačijo vsak po svoje, so na koncu sprejeli arbitrarno odločitev in se odločili za leto 1976, ko je punk prodrl v britanski mainstream. V Sloveniji te dileme ni. Poznamo celo točen datum in lokacijo, kjer je punk prvič zatresel naša tla. Gre seveda za zdaj že mitološki prvi koncert Pankrtov 18. oktobra 1977 na Gimnaziji Moste, s katerim so se za vedno zapisali v zgodovino slovenskega, jugoslovanskega in po mnenju mnogih tudi evropskega punka. Sami so se razglasili celo za »prvi punk bend za železno zaveso«. In če za referenco vzamemo Sex Pistols, najprepoznavnejši punk bend vseh časov, lahko Pankrtom mirno verjamemo.

Kupite dostop do Mladina.si, ki stane enako kot izvod tiskane izdaje Mladine. Za 3,50 EUR dobite dostop do aktualne številke in celotnega arhiva za naslednjih sedem dni. Z dolgoročno naročnino prihranite do 25 odstotkov!

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.