Marjan Horvat  |  foto: Uroš Abram

 |  Mladina 41  |  Politika  |  Intervju

Adam Casals, predstavnik katalonske vlade

O tem, kako naprej v prizadevanju katalonskega ljudstva za neodvisnost, smo se v sredo dopoldne pogovarjali s predstavnikom katalonske regionalne vlade v Srednji Evropi, Adamom Casalsom

Adam Casals med obiskom v Ljubljani, v sredo, 11. oktobra

Adam Casals med obiskom v Ljubljani, v sredo, 11. oktobra

Že nekaj ur pred plenarno sejo katalonskega parlamenta, na kateri naj bi predsednik Carles Puigdemont, v skladu z referendumsko odločitvijo katalonskega ljudstva v začetku oktobra, razglasil neodvisnost španske regije, se je pred poslopjem v Barceloni zbralo več tisoč Kataloncev in Katalonk, starih in mladih, ki so s svojimi telesi varovali parlament. Ozračje je bilo naelektreno, saj je v tej španski regiji, ki si prizadeva za osamosvojitev, še vedno več kot 10 tisoč pripadnikov španskih vojaških in policijskih enot; tistih, ki so v začetku oktobra z nasiljem preprečevali Kataloncem pravico do odločanja o samostojnosti Katalonije na referendumu. Grozili so z zasedbo poslopja parlamenta.

Puigdemont je ob napovedani uri prišel v parlament sproščen in samozavesten, vendar so sejo, napovedano za ob 18. uri, preložili. Uro kasneje je v govoru pred poslanci predstavil rezultate referenduma, obsodil nasilje španske policije nad volivci in zavračanje španskih oblasti, da bi se vzpostavil dialog o statusu Katalonije, ter pozval mednarodno skupnost, zlasti Evropsko unijo, k posredovanju v sporu.

Govor bi lahko bil zgodovinski. Vendar ni bil. Ko je razglasil samostojnost Katalonije v obliki republike, je med poslanci završalo, vendar le za kratek čas, saj je predsednik že v naslednjih besedah napovedal, da bo Katalonija za nekaj tednov suspendirala samostojnost, da bi dala zadnjo priložnost dialogu s španskimi oblastmi. Špancem je v njihovem jeziku sporočil: »Nismo zločinci, norci, pučisti. Smo normalni ljudje, ki bi radi glasovali.« Španska vlada je takoj po predsednikovem govoru izjavila, da je zanjo tudi »implicitna« izjava o neodvisnosti Katalonije »nesprejemljiva«, glede pozivov k dialogu med Barcelono in Madridom s pomočjo mediatorja iz mednarodne skupnosti pa zamahnila z roko. Španski premier je v sredinem govoru od Puigdemonta zahteval jasno pojasnilo, ali je razglasil neodvisnost Katalonije ali ne, da bi »lahko španska vlada sprejela nadaljnje ukrepe«.

Predsednik Katalonije je v torek razglasil samostojnost Katalonije, hkrati pa je neodvisnost za nekaj tednov suspendiral. Sledil je slovenskemu zgledu, ki je ob osamosvajanju prav tako de facto razglasila samostojnost in jo hkrati zamrznila, da bi omogočila pogajanja z zveznimi oblasti. Kaj se lahko spremeni v nekaj tednih?

 

Zakup člankov

Celoten članek je na voljo le naročnikom. Če želite zakupiti članek, je cena 4,2 EUR. S tem nakupom si zagotovite tudi enotedenski dostop do vseh ostalih zaklenjenih vsebin. Kako do tedenskega zakupa?

Pošljite SMS s vsebino MLADINA2 na številko 7890 in prejeto kodo prepišite v okvirček ter pritisnite na gumb pošlji

Nakup prek telefona je mogoč pri operaterjih Telekomu Slovenije in A1.

Članke lahko zakupite tudi s plačilnimi karticami ali prek storitve PayPal

Tedenski zakup ogleda člankov
Za ta nakup se je potrebno .

4,2 €

Za daljše časovne zakupe se splača postati naročnik Mladine.

Mesečna naročnina, ki jo je mogoče kadarkoli prekiniti, znaša že od 15,8 EUR dalje:

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.