Vasja Jager

 |  Mladina 46  |  Politika

Posilstvo resnice

Nova24TV objavila lažno novico o romskem učencu

Spletni portal Nova24TV, ki jo v navezi z madžarskim kapitalom obvladuje SDS, je poročal, da naj bi na osnovni šoli v Ribnici romski učenec na stranišču posilil mlajšega dečka. O »grozljivem dogodku« naj bi jih z dopisom obvestil bralec. »Starši in učenci so prestrašeni, vodstvo šole pa posiljevalskega Roma in njegov napad skriva pred javnostjo. Kot trdijo starši otrok ribniške osnovne šole, se tam dogaja vse več nasilja, ki celo meji na kriminal.«

Izkazalo se je, da gre za še eno izmed lažnih novic, s katerimi Janševa televizija priteguje pozornost. »Zgrožena sem bila nad objavo o dogodku, ki se sploh ni zgodil, predvsem pa o svojem domnevnem ravnanju,« nam je pojasnila ravnateljica ribniške osnovne šole Andreja Modic, ki je morala odgovarjati novinarjem in sklicati posebno konferenco za starše. Hkrati je šola objavila obvestilo, v katerem je javnosti pojasnila, da »so navedbe v tem članku, tako o samem dogodku kot o ravnanju ravnateljice v zvezi z njim, v celoti neresnične«.

Ravnateljica, ki še zdaj ne more verjeti, kako nizko so se spustili pri Nova24TV, je dopis posredovala šolskemu ministrstvu, županu Občine Ribnica Jožetu Levstku iz stranke SDS ter predsedniku sveta šole in sveta staršev. Na Nova24TV pa se je obrnila z zahtevo za objavo popravka. Janševa televizija ga je že naslednji dan objavila. Še dva dni so potrebovali, da so objavili »iskreno opravičilo«, v katerem so se izgovarjali na anonimne starše, ki naj bi jih na dogodek opozorili po elektronski pošti. Še več, zatrdili so, da so »ravnali v dobri veri, da opozarjamo na nasilje na šolah, ki je vse bolj razširjen pojav«. Andreja Modic nam je povedala, da bo kljub temu zoper Nova24TV vložila tudi tožbo.

Nova24TV se izgovarja na dobre namene in anonimne vire, vendar je to ne odveže obveznosti preverjanja informacij, še posebej takrat, ko so vpleteni otroci. Dvom o iskrenosti opravičila je toliko bolj upravičen, ker to nikakor ni prvič, da Janševa propagandna platforma, ki se oglašuje kot »prva v službi resnice«, objavlja lažne novice. In tudi ni prvič, da se je Nova24TV, ki jo kot odgovorni urednik vodi nekdanji novinar in poslanec SDS Miro Petek, spravila nad Rome z objavami o njihovi domnevni krutosti. Ob tem ni odveč spomniti, da želi Nova24 postati medij posebnega pomena in pridobiti možnost, da bi oddajala prek državnega omrežja, kar bi jo pripeljalo v vse slovenske domove.

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.