IK, STA

 |  Politika

Listo Marjana Šarca bi volila več kot polovica vprašanih

Javnomnenjska raziskava Vox populi je o poražencu predsedniških volitev Marjanu Šarcu, ki je postal drugi najbolj priljubljen politik v državi, prinesla zanimive rezultate. Ti kažejo, da zna biti na državnozborskih volitvah njegova lista resen konkurent že etabliranim političnim strankam.

Marjan Šarec je v Sloveniji čez noč postal politična sila

Marjan Šarec je v Sloveniji čez noč postal politična sila
© Uroš Abram

Po javnomnenjski raziskavi Vox populi, ki jo za časopis Dnevnik in RTV Slovenija opravlja agencija Ninamedia, delo vlade kot uspešno ocenjuje 40,6 odstotka vprašanih, kot neuspešno pa 54,5 odstotka. Raziskava kaže, da se je v primerjavi z merjenjem javnega mnenja v prejšnjem mesecu nekoliko povišal (za 1,4 odstotne točke) delež tistih, ki ocenjujejo delo vlade kot uspešno. Po drugi strani pa se je za 0,3 odstotne točke tudi povečal delež tistih, ki jo ocenjujejo kot neuspešno. Tokrat je manj tistih, ki se pri tem vprašanju niso mogli opredeliti.

Če bi bile v nedeljo volitve v DZ, bi večina izbrala SDS. Volilo bi jo 13,6 odstotka vprašanih, prejšnji mesec pa se je za to stranko odločilo 15,1 odstotka vprašanih. Sledi SD s 13,1-odstotno podporo, v primerjavi s prejšnjim mesecem se ji je podpora zmanjšala za štiri odstotne točke. Tretja je SMC, ki bi jo podprlo 8,1 odstotka vprašanih, to je 1,6 odstotne točke manj kot lani. DeSUS bi enako kot v oktobru podprlo 5,8 odstotka vprašanih, Levico pa 5,4 odstotka (0,4 odstotne točke manj kot prejšnji mesec).

Od parlamentarnih strank bi prag DZ prestopila še NSi, obkrožilo bi jo 4,8 odstotka anketirancev, kar je ena odstotna točka manj kot prejšnji mesec. Bi pa parlamentarni prag prestopila tudi Lista Marjana Šarca, ki je na predsedniških volitvah prejel drugo najvišjo podporo. Da bi na nedeljskih volitvah obkrožili to listo, so odgovorili trije odstotki vprašanih. Po drugi strani pa je na vprašanje, ali bi volili Listo Marjana Šarca, če bi nastopila na naslednjih volitvah, pritrdilno odgovorilo 50,3 odstotka vprašanih, nikalno 29,1 odstotka. Z ne vem pa je odgovorila dobra petina (20,6 odstotka) anketiranih.

Pri vprašanju, katero stranko bi volili, če bi bile volitve v nedeljo, pa je neopredeljenih 28,3 odstotka vprašanih. Da se sploh ne bi udeležili volitev, je odgovorilo 11,6 odstotka.

Na vrhu lestvice najbolj priljubljenih politikov ostaja predsednik republike Borut Pahor, sledi mu kamniški župan Marjan Šarec, tretje mesto je zasedla evropska komisarka Violeta Bulc, za njo je predsednik Državnega zbora Milan Brglez, nato pa evropska poslanka Tanja Fajon.

Na vrhu lestvice najbolj priljubljenih politikov ostaja predsednik republike Borut Pahor, sledi mu kamniški župan Marjan Šarec. Tretje mesto je zasedla evropska komisarka Violeta Bulc, sledi ji predsednik Državnega zbora Milan Brglez, njemu pa evropska poslanka Tanja Fajon. Premier Miro Cerar je tokrat zasedel osmo mesto, prvo deseterico pa zaključuje zunanji minister Karl Erjavec.

Javnomnenjska raziskava je potekala med 14. in 16. novembrom. Gre za telefonsko raziskavo, v kateri je bilo anketiranih 700 oseb.

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.