IK, STA

 |  Svet

ZDA uvrstile Severno Korejo na seznam držav podpornic terorizma

Severna Koreja se je tako pridružila Trumpovem seznamu "sponzork terorizma", na katerem so že Iran, Sudan in Sirija

Donald Trump in Kim Jong-un

Donald Trump in Kim Jong-un
© Michael Vadon / Zennie Abraham / Flickr

ZDA so Severno Korejo uvrstile na seznam držav podpornic terorizma. Ameriški državni sekretar Rex Tillerson je v ponedeljek pojasnil, da je uvrstitev na seznam namenjena predvsem tretjim državam, ki bodo morda sedaj dvakrat razmislile, preden bodo poslovale s Pjongjangom. Na seznamu sponzork terorizma so že Iran, Sudan in Sirija. Tillerson je še dejal, da bo uvrstitev na seznam morda zmotila sodelovanje Severne Koreje s tretjimi državami ali te odvrnila od sodelovanja s Pjongjangom, ker uvaja prepovedi, ki morda še niso pokrite z obstoječimi sankcijami. ZDA so poleg tistih, ki jih je sprejel Varnostni svet Združenih narodov, uvedle številne sankcije proti Severni Koreji zaradi njenega raketnega in jedrskega programa.

Ameriški predsednik Donald Trump je pred tem včeraj na sestanku ameriške administracije napovedal, da bo Severno Korejo označil za sponzorko terorizma, ker grozi svetu z jedrskim uničenjem in podpira mednarodni terorizem, vključno z umori v tujini.

"To bi se moralo že zdavnaj zgoditi. Že pred leti bi se moralo," je dejal Trump in dodal, da gre za del njegove kampanje maksimalnega pritiska na režim Kima Jong-una. Ta je naročil umor svojega lastnega polbrata Kima Jong-nama, ki sta ga izvršili dve agentki februarja na letališču v Maleziji. Za ZDA je to teroristično dejanje, ki ga je sedaj Trump uporabil kot pravno utemeljitev za uvrstitev Severne Koreje na teroristični seznam.

Severna Koreja je že bila na terorističnem seznamu State Departmenta do leta 2008, potem so jo z njega črtali zaradi dogovora o ustavitvi jedrskega programa v zameno za hrano. Severna Koreja je nato jedrski program vseeno obnovila. Na seznamu sponzork terorizma so že Iran, Sudan in Sirija.

Japonska se je že odzvala na uvrstitev Severne Koreje na seznam držav podpornic terorizma in ta ukrep pozdravila. Odzvala se je tudi Kitajska, ki pa je poudarila, da je potrebno "storiti še več", da pride do rešitve severnokorejske jedrske krize prek dialoga.

Japonska se je že odzvala na uvrstitev Severne Koreje na seznam držav podpornic terorizma in ta ukrep pozdravila.

"Pozdravljamo in podpiramo ukrep, ki bi lahko tudi pomenil okrepitev pritiska na Severno Korejo," je danes novinarjem v Tokiu dejal japonski premier Shinzo Abe. Japonski obrambni minister Isunori Onodera ob tem ni izključil novih provokacij s strani Severne Koreje, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

Japonska se počuti ogroženo zaradi severnokorejskega raketnega in jedrskega programa. Pjongjang je v zadnjem času izstrelil dve raketi, ki sta leteli čez Japonsko.

Odzvala se je tudi Kitajska. V Pekingu so poudarili, da je potrebno "storiti še več", da pride do rešitve severnokorejske jedrske krize prek dialoga.

"Še vedno upamo, da lahko vse strani prispevajo k umiritvi napetosti, da vpletene strani nadaljujejo s pogovori in uberejo pravo pot za rešitev Korejskega polotoka prek dialoga in posveta. V tej smeri je potrebno storiti več," je na rednem brifingu dejal tiskovni predstavnik kitajskega zunanjega ministrstva Lu Kang. 

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.