Izak Košir

 |  Mladina 1  |  Družba

Ni prostora za mlade

Kdo preganja mlade iz Cerknega?

Ekipa Cmak-a pred Tinčkovo bajto

Ekipa Cmak-a pred Tinčkovo bajto
© Klaus Maehring CMAK

Cerkljanski mladinski alternativni klub, bolj znan kot Cmak, deluje že 20 let. Na lokaciji, kjer je zdaj, mu grozi izselitev, saj občina nima posluha za trajno rešitev prostorskih težav mladih. V pogodbi ima Cmak zapisano, da se mora na vsakih deset let preseliti, zato zdaj uporabniki prostorov v dopisu občinske svetnike prosijo za trajne mladinske in kulturne prostore. Uradnih podatkov o »begu možganov« iz Cerknega nimamo, a kot pripoveduje tamkajšnja mladež, razmere niso spodbudne. »Malo je mladih iz cerkljanske občine, ki imajo namen tu ostati, zato je mladinski center za nas zelo pomembna stvar, saj se tu ponuja nešteto možnosti aktivnega preživljanja prostega časa,« pojasnjuje predsednik Cmaka Matic Rijavec.

V prostorih cerkljanskega mladinskega centra poteka zelo pester program, od umetniških galerij, avdio- in videoprodukcije, raznovrstnih delavnic, koncertov in festivalov do svetovanja ter takšnega in drugačnega mreženja. V zadnjih desetih letih so v Cmaku pripravili več kot 800 dogodkov, med katerimi je bilo 307 koncertov, 161 delavnic, 101 predavanje, 45 razstav, 78 klubskih večerov, 14 predstav in 21 branj poezije. Ustvarili so tudi kar nekaj dogodkov, ki imajo že dolgoletno tradicijo in so vpeti v cerkljansko lokalno dogajanje ter privabljajo goste iz drugih krajev in pokrajin, predvsem mlade. Med temi dogodki so denimo festival Cmakanje, ki poteka že 19 let, tabor Karajžewc, ki ima desetletno tradicijo, Malonogometni turnir, na katerem se tekmuje že 18 let, in pa tudi 14-letno sodelovanje s Klubskim maratonom Radia Študent …

In kje je težava? Lastnik objekta, v katerem deluje Cmak, je Hotel Cerkno, občina pa je najemnik. Lastnik želi zdaj objekt, ki so ga cmakovci v zadnjih letih s skupnimi močmi spravili v funkcionalno stanje, nazaj. Župan Cerknega Jurij Kavčič je konec leta Cmak obvestil, da je Hotel Cerkno enostransko prekinil pogodbo z občino o najemu stavbe na Bevkovi ulici 11, v kateri deluje mladinski center. Prekinitev pogodbe z 90-dnevnim odpovednim rokom je datirana s 1. decembrom lani, torej naj bi se Cmak iz omenjene stavbe izselil do konca februarja.

Uporabniki Cmaka opozarjajo, da preselitev v tako kratkem času ni mogoča, trajni nadomestni prostori niso zagotovljeni, izselitev na cesto pa bi za lokalno skupnost oziroma mlade v njej pomenila veliko izgubo. Mladinski center ima poleg tega sklenjene tudi pogodbe s partnerji, teh pa zaradi načrtovanih programov ne more kar tako prekiniti. Uporabniki Cmaka, ki spada med prve organizacije v Sloveniji, ki jim je Urad RS za mladino podelil status mladinskega centra, zato od občine pričakujejo, da bo za vse vpletene sklicala sestanek, za katerega naj bi vabilo prispelo še pred 15. januarjem. Od občine naj bi zahtevali, da zagotovi podaljšanje pogodbe za objekt, ki ga uporabljajo zdaj, ali pa nove prostore, velike vsaj 150 kvadratnih metrov, v katerih so tekoča voda, električna napeljava in ogrevanje, kar so osnovni pogoji za delovanje mladinskih centrov.

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.