MLADINA Trgovina

Jan Puhl

23. 2. 2018  |  Mladina 8  |  Politika  |  Intervju

Mateusz Morawiecki, poljski premier

Novi poljski premier Mateusz Morawiecki o tem, da je njegova domovina v Evropski uniji na slabem glasu, in o begunski politiki pretežno skrajno desne poljske vlade

»Evropi je pošel zagon«

Poljski premier ob polaganju sveče v koncentracijskem taborišču Auschwitz ob obletnici osvoboditve 27. januarja 2018

Poljski premier ob polaganju sveče v koncentracijskem taborišču Auschwitz ob obletnici osvoboditve 27. januarja 2018
© Profimedia

Morawiecki, star 49 let, med politiki nacionalne konservativne stranke Zakon in pravičnost močno izstopa. Študiral je v Nemčiji in bil dolga leta dejaven v mednarodnem bančništvu, govori angleško in nemško. Decembra je na premierskem položaju nasledil Beato Szydlo. Kot pravi, naj bi bila njegova naloga izboljšati načeti poljski odnos do Evropske unije. Obiskovalce sprejema v delovni sobi, v kateri na pisalni mizi ležijo dokumenti, poravnani kot z ravnilom. Premier je športen moški in v svoje razlage vpleta angleške besede. Na servirni mizici sta stala pripravljena sadje in mineralna voda. Gostom v tem času postreže tudi s flancati, ocvrtim pecivom, posutim s sladkorjem v prahu.

Gospod premier, odkar v Varšavi vlada vaša stranka Zakon in pravičnost, trpi javna podoba Poljske. Nekoč je bila zgledna učenka med novimi članicami EU, zdaj pa velja za nedemokratično, nacionalistično in nestrpno. Kako se je to zgodilo?

To je mnenje, ne pa dejstvo. Poljska je demokratična država tako kot druge članice unije. In Poljaki smo pragmatični. Imamo težave z delom evropske politične elite in novinarji, ne pa tudi z navadnimi ljudmi. Tako bi bilo na primer kar 97 odstotkov tujih vlagateljev vnovič pripravljenih vlagati pri nas. Prav pa imate, da bi se morali bolj potruditi s pojasnili glede svoje politike. Na Poljskem smo na pragu velikih sprememb. Zdaj bi morala biti koristi zaradi gospodarske rasti deležna tudi glavnina prebivalstva. Samo zato, ker so tuji opazovalci Poljsko nekoč hvalili, to še ne pomeni, da je imela takrat politiko, primerno za večino državljanov.

A saj Poljska ni deležna kritik zaradi socialne politike ali reform javne uprave, temveč ker je reforma pravosodja z vidika EU v nasprotju z načeli pravne države. Zato se je vaša država znašla v postopku, na koncu katerega bi lahko izgubila glas v Bruslju. 

Ta očitek je po našem mnenju neutemeljen. Glede na raziskave javnega mnenja tri četrtine Poljakov pravosodni sistem ocenjujejo kot slab do zelo slab. Zdaj se bolje sporazumevamo in smo vnovič oživili pogovore z evropsko komisijo. Dosegli smo že nekaj izboljšav in Bruselj zdaj nastopa bolj kot partner, ne več toliko kot učitelj. Skušali bomo odgovoriti na vse pomisleke drugega za drugim in pojasniti svoja stališča.

Svojo stranko štejem med tiste, ki hočejo popraviti nepravične posledice preobrata leta 1989. Milijonom Poljakov, ki jih je gospodarski razcvet zaobšel, vračamo priložnost za razvoj.

Vendar to, da je vaša država prva v zgodovini unije, za katero poteka ta postopek, ni le posledica komunikacijskega šuma. Očitajo vam, da hoče vaša stranka nadzorovati imenovanje sodnikov.

Moja domovina in evropska komisija se popolnoma strinjata, da so razmere v poljskem pravosodju mlinski kamen za našim vratom. Poljska sodišča so izredno neučinkovita, odločajo zelo dolgo in delujejo nepregledno. Za sodnike porabimo trikrat več, kot znaša povprečje za članice EU. Imamo deset tisoč sodnikov, Francija pa le 7000, čeprav je veliko večja. Bi Poljska res rada nadzorovala imenovanje sodnikov? Ne, Poljska hoče, da bi bilo pravosodje spet pod demokratičnim nadzorom. V Nemčiji sodnike na najvišji stopnji imenuje poseben volilni odbor, v katerem je polovica članov iz vrst ministrov posameznih dežel, drugo polovico sestavljajo poslanci. Poleg tega smo naredili napako, ker nismo odpustili oporečnih sodnikov iz komunističnega časa. V nekdanji Vzhodni Nemčiji so po prevetritvi obdržali le 58 odstotkov sodnikov in državnih tožilcev, na Poljskem pa sto odstotkov.

Od tega je minilo že najmanj 25 let, kateri od teh sodnikov pa sploh še dela?

Ko sem bil mlad aktivist v sindikatu Solidarnost, sem osebno doživel zatiranje. In še danes nekaj sodnikov, ki so obsodili moje soborce, dela na najvišji stopnji. Z reformo bo pravosodni aparat postal veliko preglednejši, učinkovitejši in bolj neodvisen. Zdaj primere sodiščem dodeljujemo z žrebom, s čimer smo močno omejili očitke zaradi pristranskosti. To bomo tudi pojasnili in s tem, upam, vzpostavili temelj za kompromis.

Zdi se, da se Poljska v več pogledih oddaljuje od evropskega jedra. V vaši stranki uporabljate izraz Evropa narodov. Kakšno vlogo bi Poljska rada imela v EU?

Večina evropskih družb si želi Evropo narodov in ne federacije zveznih držav Evrope. Za mir na svetu je nujno čezatlantsko zavezništvo, naveza Severne Amerike in Evrope. Ta je jamstvo za demokracijo, svobodo in blaginjo. Želim si, da bi Poljska prispevala svoj delež k tem skupnim ciljem Evrope in ZDA. Želimo biti dobra, zanesljiva partnerka na vzhodnem robu EU nedaleč od Rusije.

Je izstop Poljske iz EU torej izključen?

Da, tako malo verjeten je kot izstop Nemčije ali Francije. Enako kakor prepričljiva večina Poljakov sem zelo proevropsko naravnan. Prizadevamo si na primer za vzpostavitev skupne obrambe, podpiramo tudi to, da bi skupaj odpravili davčne oaze. Vendar hkrati menimo, da v Bruslju ne sme nastajati politika, ki ne upošteva družbenega razpoloženja v posameznih članicah. Uspehi Alternative za Nemčijo, Le Penove in Melenchona v Franciji, Gibanja petih zvezd v Italiji … med nami teče lava, čutiti je hudo napetost …

Ne štejete Zakona in pravičnosti v to skupino protestnih strank?

Svojo stranko štejem med tiste, ki hočejo popraviti nepravične posledice preobrata leta 1989. Milijonom Poljakov, ki jih je gospodarski razcvet zaobšel, vračamo priložnost za razvoj. V tem smislu dejansko kanaliziramo nezadovoljstvo. V Evropi bi nam lahko izrekli priznanje za to.

V raziskavah javnega mnenja se Poljaki večinoma sicer še vedno prepričljivo izrekajo za EU, vendar velikega navdušenja vseeno ni čutiti. Kaj je razlog?

Rekel bi, da je Evropi pošel zagon idealizma. Po drugi svetovni vojni ga je črpala iz obeta rasti in nizke brezposelnosti, pozneje iz vključevanja nekdanjih komunističnih držav. Danes se ljudem to zdi samoumevno. Mir, tržno gospodarstvo – to je desetletja delovalo, zdaj pa ne zadostuje več, saj velja za samoumevno. Gre za pravičnost in za manjšo neenakost. Sem idealist. Potruditi se moramo za nove zamisli za Evropo. Po mojem mnenju bi sem sodilo na primer vprašanje, kako se spoprijemamo z robotizacijo, pospešenim kapitalizmom, spremembami delovnih razmer zaradi avtomatizacije ter umetne inteligence in z vse izrazitejšo neenakostjo. To so vprašanja prihodnosti, v tem se strinjam s Thomasom Pikettyjem.

Francoskim ekonomistom in kritikom kapitalizma.

Razmisliti moramo, ali na ta vprašanja obstajajo evropski odgovori. Potrebujemo novo evropsko družbeno pogodbo.

Omenili ste nepravičnost. Zakaj je 38-milijonskemu narodu s cvetočim gospodarstvom pravzaprav tako težko sprejeti nekaj tisoč beguncev iz Sirije. Vaša država se temu vztrajno upira.

Poljska sprejema begunce iz držav vzhodno od nas, iz Ukrajine.

Je to res primerljivo? Ukrajinci na Poljsko prihajajo že leta in ji koristijo, saj so poceni delovna sila in dobro integrirani.

Priliv se je od izbruha vojne v Ukrajini povečal za petkrat, predvsem jih vedno več prihaja iz Donbasa. Ti nimajo več strehe nad glavo in številni so ostali brez svojcev. Te vrste beguncev na Zahodu niti ne opazijo. Po našem pogovoru bom odletel v Libanon, kjer bom obiskal begunska taborišča in izročil precejšno finančno podporo. Tam, na mejnem območju s Sirijo, Poljska oskrbuje 20 tisoč beguncev. Raziskave so pokazale, da je ljudem tam laže pomagati kot tukaj, in sicer z gradnjo bolnišnic in šol. Poljska je doslej od vseh držav namenila največ sredstev za pobudo Economic Resilience, in sicer 50 milijonov evrov. To je projekt Evropske investicijske banke za gospodarsko pomoč na kraju samem. Dajem besedo, da bomo storili še več. Treba je upoštevati tudi, da predpisovanje kvot suverenim državam stopnjuje družbeno napetost.

Kaj hočete povedati s predpisovanjem kvot? Prejšnja, liberalna vlada se je leta 2015 v Bruslju strinjala s kvotami.

Imate prav. A takšnih pomembnih odločitev, ki so povezane s suverenostjo, obrambo meja in zaščito pred terorizmom, ni mogoče sprejeti preprosto z večinskim glasovanjem v evropskem svetu in v nasprotju z zadržki posameznih držav. Če neka država ni sposobna braniti svojih meja, ta težava ne sme postati težava vse skupnosti.

Namigujete na Nemčijo?

Ne samo nanjo. Tudi pri tej temi bi rad dialog: želimo prispevati svoj delež k begunski politiki, zavedamo se, da se težava lahko kadarkoli zaostri, na primer če bi se zaradi Moskve še bolj razplamteli spopadi v Ukrajini. Če bodo gradili drugi baltski naftovod, kot si želi Nemčija, bi Rusija lahko dobavljala plin na Zahod, ne da bi bila odvisna od cevovoda skozi Ukrajino. Država bi bila tako povsem nemočna in Rusija bi lahko na Vzhodu ravnala še agresivneje. Ni izključeno, da ne bi zaradi tega na vzhodni rob EU nenadoma pritiskalo na milijone beguncev.

Poljska se je leta 1953 odpovedala nemški odškodnini za zločine med drugo svetovno vojno. Zdaj pa hočejo vodilni politiki vaše stranke od nje zahtevati povračilo. Kakšno je vaše mnenje o tem?

V sejmu, spodnjem domu parlamenta, so ravno sprejeli sklep, da bodo vnovič natančno preračunali gmotno škodo in izgubljena človeška življenja. Poljaki so doslej prejeli le majhen odstotek povračil v primerjavi z državljani zahodnih držav in Izraela, čeprav so bile naše izgube glede na število prebivalcev največje na svetu.

Vaša vlada je predlagala zakon, po katerem bi bila kaznovana raba pojma poljsko koncentracijsko taborišče, enako kot izjave, ki poljskemu narodu kolektivno ali državi Poljski pripisujejo sokrivdo za nacistične zločine. Se je proti ponarejanju zgodovine in neznanju res treba boriti z zakonsko zagroženo kaznijo?

Da, tudi Nemčija in Izrael to počneta. Zanikanje holokavsta in hujskanje ljudi sta kaznivi dejanji. Poljska veleposlaništva so morala samo v preteklem letu posredovati 250-krat, ker je kdo uporabil izraz poljsko taborišče smrti. Naše ustavno sodišče zakon trenutno vnovič preučuje, ali ni v njem dvoumnih izrazov.

Upam, da se bomo v prihodnosti lahko dogovarjali tudi z Rusi. A trenutno je dobro biti vojaško močan. Sporazumevanje je potem lažje.

To namero je Izrael ostro pograjal.

Pojasnjujemo svoje mnenje in prepričan sem, da se na izraelski strani krepi razumevanje. To opažamo v diplomatskih pogovorih in beremo v vedno prijaznejših komentarjih v tisku. Da, pri nas je bilo na tisoče Poljakov, ki so morili Jude in jih izdajali nacistom. Hkrati pa je celo v zasedeni Varšavi, peklu na zemlji, 90 tisoč Poljakov katoličanov pomagalo judovskim sosedom. Poljska podtalna država in londonska vlada v izgnanstvu nista nikoli sodelovali z nacisti. Podpiramo to, da se naša zgodovina dobro razišče.

Večina Nemcev razume, kaj je narobe z izrazom poljsko koncentracijsko taborišče. Ni vaš odziv nekoliko prenapet? Večinoma se pojem uporabi iz nepremišljenosti, ne zato, da bi se relativizirala nemška krivda. Ali ste tako kot številni vaši rojaki tudi vi prepričani, da Nemci nočejo prevzeti odgovornosti za nacistične zločine?

Zadnje izjave kanclerke Angele Merkel in zunanjega ministra Sigmarja Gabriela, v katerih nedvoumno priznavata nemško krivdo, kažejo, da v Nemčiji vlada veliko razumevanje našega stališča.

Večini Poljakov največje skrbi povzroča soseda Rusija: Vladimir Putin je v Ukrajini jasno dokazal željo po širitvi, hkrati pa je ameriška zunanja politika do Moskve nepredvidljiva. Je življenje na vašem območju postalo nevarnejše?

Grožnjo z Vzhoda moramo jemati zelo resno, zato se strinjamo s skupnimi obrambnimi prizadevanji, morda bo iz tega nekoč nastala celo skupna vojska znotraj Nata.

Ali po vašem mnenju EU dovolj pozorno spremlja dogajanje v Moskvi? 

Ne, žal ne mislim tako. Rusija ne ugodne vloge ne igra le v Ukrajini, temveč tudi v Siriji. Želimo si, da bi z Nemci razpravljali o tej temi, seveda pa tudi z jedrsko silo Francijo. Ne delajmo si utvar: čeprav ne vemo, za kakšno politiko se bo odločila Bela hiša, smo vsi odvisni od ZDA. Nemci so slepi potniki v tem pogledu, da dajejo malo, uživajo pa popolno varstvo. Upam, da se bomo v prihodnosti lahko dogovarjali tudi z Rusi. A trenutno je dobro biti vojaško močan. Sporazumevanje je potem lažje.

Gospod premier, zahvaljujemo se vam za pogovor. 

© 2017 Der Spiegel

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.