MLADINA Trgovina

Zapor za prekršek

Koliko ljudi prestaja kazen nadomestnega zapora?

Cerarjeva vlada, pravosodno ministrstvo pod vodstvom Gorana Klemenčiča, je že v prvi polovici mandata uklonilni zapor za neplačnike glob za prekrške nadomestila s pravičnejšo ureditvijo – nadomestnim zaporom. Ta se uporablja že 15 mesecev. Kazen uklonilnega zapora je v desetih letih prestajalo skoraj 11 tisoč ljudi, več kot tisoč na leto, koliko pa jih je doslej prestajalo kazen nadomestnega?

Uklonilni zapor je bil uveden kot način za obračun z najupornejšimi neplačniki prekrškov. Njegov namen je bil na surov način prepričati neplačnike, naj globo plačajo. Plačilo je pomenilo izogib uklonilnemu zaporu. Ko tudi ta grožnja ni zalegla, je bila zoper prekrškarja izrečena kazen uklonilnega zapora, ki je lahko trajala največ mesec dni. V zaporu naj bi storilec prekrška razmislil o plačilu globe. Po prestani kazni je dolžnost plačila globe še vedno ostala. Prav to pa je glavna razlika med novim, nadomestnim zaporom in starim, uklonilnim, ki ga je leta 2014 razveljavilo ustavno sodišče.

Nadomestni zapor naj bi bil namenjen temu, da storilec prekrška z bivanjem za zapahi dejansko odsluži, odplača globo za prekršek. Pogoji za izrek te kazni so strogi, mogoča je za neplačnika več prekrškov, ki jih ni mogoče izterjati, če se je neplačnik poleg tega odrekel možnosti, da neplačane globe odsluži z delom v splošno korist.

Z uprave za izvrševanje kazenskih sankcij so sporočili, da doslej v dobrem letu v slovenskih zaporih nihče ni prestajal kazni nadomestnega zapora. Z ministrstva za pravosodje pa, da so sodišča doslej obravnavala tri zadeve, v katerih bi v poštev prišel nadomestni zapor, in rešila eno: »Uprava za izvrševanje kazenskih sankcij pa je v mesecu decembru 2017 prejela en (prvi) nalog za izvršitev nadomestnega zapora, vendar oseba še ni nastopila prestajanja nadomestnega zapora, zato je zavod o nenastopu obvestil sodišče.«

Kljub temu naj bi v poštev za izrek kazni nadomestnega zapora v skladu z izračuni ministrstva, ki jih je vseboval predlog zakona, prišlo več ljudi. V danem trenutku je po podatkih finančne uprave okoli 25 tisoč dolžnikov, »katerih dolg je težje izterljiv oziroma ga ni možno izterjati«. Ker se nadomestni zapor lahko uporablja zgolj za prekrške, storjene od 7. novembra 2016, bi se v prihodnjih letih zaporniki lahko začeli kopičiti.

Vsaj za zdaj nadomestni zapor ostaja mrtva črka na papirju. Še dobro. Ne glede na to, da gre za poštenejšo ureditev od uklonilnega zapora, je to še vedno zapor, ki je predviden za storitev prekrška. Zaporna kazen pa naj bi se v skladu s sodobnimi smernicami kazenskega prava izrekala zgolj še za kazniva dejanja, najstrožja kazenska sankcija za prekrške pa naj bi bila denarna globa.

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.