MLADINA Trgovina

Borut Mekina

9. 3. 2018  |  Mladina 10  |  Politika

Lažne obljube

Ko politiki obljubljajo nižje davke, nimajo v mislih vas, ampak peščico najbogatejših

Predvolilne obljube

Predvolilne obljube
© Uroš Abram

Sliši se lepo, ko politiki pred volitvami obljubljajo nižje davke, so pa lahko takšni všečni ukrepi usodni za širšo skupnost. To smo v Sloveniji izkusili nedavno. Zaradi odprave davka na izplačane plače, zaradi zmanjšanja stopenj pri dohodnini in zaradi znižanja davka na dobiček podjetij so proračuni po letu 2006 izgubili približno milijardo evrov na leto. Številni ekonomisti, ki so pozneje analizirali razloge, zaradi katerih je Slovenija v finančno krizo vstopila nepripravljena, se strinjajo, da je bila davčna reforma prve vlade Janeza Janše eden izmed glavnih vzrokov za poznejšo naglo rast zadolževanja in globok gospodarski padec. Učinek davčnih odpustkov, podeljenih v imenu spodbujanja konkurenčnosti, je bil nazadnje ravno nasproten. Sledili so varčevalni ukrepi, drago zadolževanje, zmanjševanje porabe in množični stečaji.

Kupite dostop do Mladina.si, ki stane enako kot izvod tiskane izdaje Mladine. Za 3,50 EUR dobite dostop do aktualne številke in celotnega arhiva za naslednjih sedem dni. Z dolgoročno naročnino prihranite do 25 odstotkov!

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.