IK, STA

 |  Svet

Notranji minister napovedal svoj odstop

Slovaški notranji minister Kalinak je včeraj naznanil svoj odstop in tako upošteval zahteve protestnikov in koalicijske partnerice vladajoče stranke premierja Roberta Fica, ki so po umoru preiskovalnega novinarja Jana Kuciaka konec februarja terjali njegov odhod.

"Da bi izpolnil svoj mandat, moram storiti vse za ohranitev stabilnosti na Slovaškem. Zato sem se odločil, da odstopim s položaja namestnika premierja in notranjega ministra," je na novinarski konferenci v Bratislavi dejal Kalinak, ki je tudi član socialdemokratske stranke Smer-SD.

S tem se je Kalinak uklonil zahtevam koalicijske stranke Most-Hid, ki je po umoru Kuciaka terjala njegov odstop. Ta je bil po pisanju nemške tiskovne agencije dpa pričakovan, saj se je na premierja Fica v zadnjem času krepil pritisk tako s strani političnih strank, medijev kot ljudi.

Kalinak naj glede na kritike ne bi bil sposoben zagotoviti temeljite in objektivne preiskave umora. Še pred umorom pa je bil tarča očitkov korupcije zaradi stikov s podjetniki, ki so jih medtem obtožili utaje davkov.

Tudi minuli petek je več deset tisoč Slovakov na ulicah protestiralo proti vladi in med drugim zahtevalo tudi takojšen odstop Kalinaka.

Tudi minuli petek je več deset tisoč Slovakov na ulicah protestiralo proti vladi in med drugim zahtevalo tudi takojšen odstop Kalinaka. Predsednik države Andrej Kiska je že pred tem pozval k temeljitim spremembam v vladnih vrstah ali predčasnim volitvam.

Umor 27-letnega Kuciaka in njegove zaročenke je pretresel državo konec februarja. Policija je sporočila, da je najverjetneje šlo za naklepno dejanje, povezano z delom novinarja.

Kuciak je preiskoval predvsem korupcijo ter prepletenost politike in gospodarstva. V času umora je pisal o kalabrijskih mafijcih, ki živijo na Slovaškem in tam dobro služijo, med drugim z zlorabami evropskih sredstev, ter so povezani s slovaškimi politiki, tudi iz vrst vladajoče stranke Smer-SD in celo iz Ficovega kabineta.

Zaradi umora je že pred Kalinakom odstopil minister za kulturo Marek Madarič. Poslovila pa sta se tudi svetovalka premierja Maria Troškova in vodja sveta za nacionalno varnost Viliam Jasan, ki ju je Kuciak omenjal v članku o povezavah med slovaškimi politiki in italijansko mafijo.

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.