Še o holokavstu

Zelo se strinjam z opažanji dr. Božidarja Debenjaka pod gornjim naslovom, da RKC na slovenskem javno bistveno premalo govori in se spominja številnih žrtev nacističnega terorja iz duhovniških vrst. Razlogov za to ne poznam in ne razumem. Niti ne zavrača pogostih napadov in neresnic v medijih, da je vsevprek kolaborirala z okupatorji, čeprav je bila na Štajerskem, Gorenjskem in Primorskem daleč najbolj zaveden in od Nemcev tudi najbolj preganjan del civilne družbe. Da kler RKC nikakor ne bo sodeloval z nacisti, ker je najbolj zaveden del družbe, je Gestapo zapisal tik pred vojno, v študiji o nevarnih pasteh, ki Nemce čakajo ob napadu. Zato so takoj po zasedbi v taborišče, Meljska kasarna v Mariboru, zaprli in kasneje izselili praktično vso duhovščino škofije.

Ker je usodo z njimi in drugimi najbolj zavednimi Slovenci v tem taborišču delil tudi moj oče, iz njegovega pričevanja vem, da so nacisti daleč najbolj mučili duhovnike. V mrzlih aprilskih jutrih s slano so jih gole nagnali na notranje dvorišče in jih polivali s curki mrzle vode, da jih smrdljivce očistijo! Nekateri starejši in bolehni duhovniki so dobili pljučnico in potem umrli. Teh povojna oblast in zgodovinska stroka ni nikoli prištela med najbolj zgodnje žrtve nacistov. Prava sramota zgodovinske stroke in režima pa je popolna zamolčanost Martina Gaberca, prve civilne žrtve vojne ob napadu okupatorjev na Jugoslavijo, župnika v Gornji Radgoni. Nacisti so ga v župnišču ustrelili zjutraj 6. aprila,takoj ko so prihrumeli preko mejnega mostu. Zavedali so se namreč, da bi kot velik antinacist in velik Slovenec (tako ga opisuje zgodovinar dr. Rihtarič), pri prvi maši v pridigi napadel okupatorje. Zapovedana zamolčanost je bila tako dosledna, da sem za velikega domoljuba izvedel šele pred tremi leti, čeprav je izhajal iz sosednje fare – dr. Pučnikovega Črešnjevca.

Duhovniki, žrtve nacistov, ki jih navaja dr. Debenjak, in številni drugi namerno zamolčani, vsi po vrsti pa pogubljeni, ker so bili veliki Slovenci in atinacisti, zaslužijo spoštljiv spomin tako cerkvenih kot državnih oblasti. Slednje in še posebej ZZB pa pozivam, da se s primernim obeležjem in opravičilom poklonijo žrtvam holokavsta, ki so ga komunisti zagrešili nad Romi. Čas bi že bil! 

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.