Odprto pismo Varuhinji človekovih pravic Vlasti Nussdorfer

V Mladini, 23. 3. 2018, smo v rubriki Pisma bralcev zasledili Odprto pismo Varuhinji človekovih pravic Vlasti Nussdorfer. Varuhinja človekovih pravic je podpisanim nevladnim organizacijam, ki se borijo za pravice v zvezi s spolnim izrazom in so bili prizadeti ob njenih izjavah v Svetu kapitala, prilogi Dela, pisala že 19. 3. 2018, torej takoj, ko je na naslov urada Varuha pismo prejela.

Obžalovala je, da so izjave izzvenele, kot so, in da jih ni dodatno pojasnila. Z izjavo o spremenjenih časih boja za enakopravnost, nikakor ni želela prispevati h krepitvi stereotipov in predsodkov na področju spolnih vlog, niti gibanja za enakost žensk okriviti za ‘poženščenost moških in možatost žensk’. Želela je samo sporočiti, da so se časi zaradi gibanja za enakopravnost spolov res spremenili, kar je dobro. Pa tudi to, da ima vsakdo pravico v boju za njegove pravice biti takšen kot je in mora biti kot tak v vseh družbenih razmerjih obravnavan enakopravno.

Ker je v javnosti zasledila tudi nekatere očitke, da naj se ne bi posvečala določenim vsebinam na področju spolnega izraza oziroma naj bi zavrnila pobude za svojo aktivnejšo vlogo pri odpravi sistemske diskriminacije na podlagi spola, je vse prizadete nevladne organizacije povabila na srečanje, kjer bi jih seznanila z aktivnostmi Varuha v zvezi s tem, želela pa bi tudi slišati njihova prizadevanja na področjih, ki so jih omenili.

Do srečanja bo prišlo, saj je bilo vabilo varuhinje sprejeto.

Lep pozdrav! 

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.