8 dni

Državni zbor RS je 27.3.2018 na 39. redni seji prvič obravnaval predlog Zakona o spremembah in dopolnitvah Zakona o mednarodni zaščiti, predlog stranke SDS. Kot bo razvidno v nadaljevanju, je bil glede na dosedanjo in aktualno prakso predlog brezpredmeten, saj želi spreminjati nekaj, kar v resnici že zdavnaj obstaja ali pa nazadnje sploh nima neke realne materije, zaradi katere bi bilo smotrno posegati v zakonodajo.

Kot je razvidno v Evidenci seje v pregledu (https://www.dz-rs.si/ ), je šlo le še za eno izvajanje protimigrantske retorike. Bistvo, ki ga zaradi offtopic razpravljanja v obrazložitvi ni enostavno izluščiti, bi bilo: „Po teh rešitvah bi se bistveno skrajšali postopki, v katerih bi morala država sprejeti odločitev, predvsem pa bi se zaostrili pogoji za možnost odložitve prošnje za azil. Vlogo za azil bi se zavrnilo po pravnomočni obsodbi za kaznivo dejanje, če bi nekdo predstavljal nevarnost za Republiko Slovenijo, če bi bil očiten utemeljen sum, da je nekdo storil kaznivo dejanje, preden je izrazil namen za vložitev vloge za azil /.../“, kot je obrazložil predlagatelj Branko Grims. Vendar sta stranki SDS in NSi govorili o vsem drugem: Islam v Evropo ne spada; Evropa (menda) temelji na judovsko-krščanski tradiciji in je v nevarnosti, da se islamizira; slovenski upokojenci imajo nizke pokojnine; v Düsseldorfu so migranti posiljevali in menda hodijo v Evropo le zato, da izvajajo kriminalna dejanja itd. Povedali so celo, da je bil menda na kongresu SMC Ahmad Shamieh. Človek, ki mu vlada iste stranke noče odobriti bivanja v Sloveniji, je bil tam? Poslanec SMC Igor Zorčič je to seveda zanikal. Njegov strankarski kolega Marko Ferluga je namero dobro povzel: „Torej, na tej zadnji redni seji Državnega zbora ponovno obravnavamo zgolj propagandni program Poslanske skupine SDS o begunski krizi. Nič novega. /.../ Gre torej za zadnji letošnji poskus izkoristiti begunsko krizo za lastno strankarsko in ideološko promocijo.“ Da je šlo le za izrabo možnosti razprave, pove statistika: “V letu 2016 smo zabeležili 1148 ilegalnih prehodov meje. V letu 2017 1930 /.../. V letu 2016 je bilo vloženih 1308 prošenj za mednarodno zaščito, ustavljenih je bilo 621 postopkov. 170 pozitivnih odločb in pa 96 negativnih. V letu 2017 1476 prošenj, ustavljenih 949 postopkov, 152 pozitivnih, 527 obravnavanih, oziroma 89 negativnih odločb“, kot je povzela notranja ministrica Vesna Györkös Žnidar. Torej gre za zanemarljive številke. A nič ne pomaga. Slovenija je po mnenju SDS-a z migracijami obremenjena in ogrožena par excellence ... Brezpredmetnost je utemeljil tudi Matej T. Vatovec (Levica): „Vlada Mira Cerarja v odstopu je že pred leti dosegla vse, kar je bilo še možno doseči na področju azilne zakonodaje. /.../

Pod pretvezo tako imenovanih odvračalnih ukrepov je Slovenijo naredila neprodušno, /.../. Še več, vladna koalicija je z amandmajem v zakon želela pripeljati celo protipravno določbo, da v pospešenih postopkih pritožba ne zadrži izgona. Na srečo na koncu vsaj to ni bilo sprejeto, ker je bil na seji zbora sprejet amandma Levice. Slovenija ima že sedaj eno najbolj rigoroznih in trdnih azilnih zakonodaj. Ne sprejema niti beguncev iz Sirije, raje jih deportira na Hrvaško, odstotek pozitivno rešenih prošenj se zadnjih deset let giblje okoli 6 %. Turčija je tudi za Kurde opredeljena kot varna izvorna država, vladna koalicija pa je z novim zakonom o mednarodni zaščiti možnost za pridobitev azila še dodatno zaostrila in krepko skrčila obseg pravic, nato pa še sprejela protiustavni zakon o tujcih, ki možnost vlaganja prošenj za azil celo suspendira. Koalicija je nato /.../ uzakonila masovni nadzor, vojski dodelila policijska pooblastila in za vsak slučaj na koncu še kupila vodni top. Ampak vse to je očitno za SDS premalo oziroma skrajno premalo.“ Žal je spet prišlo do točke, ko je treba opozoriti in na znanje vzeti nov primer sovražnega govora v parlamentu. Ne glede na to, če volivci dopuščajo politiko odprtih meja ali je ne, morajo prepoznati, da tovrstno delovanje na bazi ignorance do stvarnosti, na zapravljanju časa in offtopic navedbami ne koristijo niti slovenskim državljanom, za katere menda želi skrbeti stranka SDS. S tem namreč stranka kaže ravno nasprotno. Predlog je bil s 23 glasovi za in 44 proti zavrnjen, kar je spodbudno!

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.