Borut Mekina

 |  Mladina 13  |  Politika

Katalonija gori

Evropa pa molči

Protestniki in policisti v Barceloni po aretaciji Carlesa Puigdemonta v Nemčiji

Protestniki in policisti v Barceloni po aretaciji Carlesa Puigdemonta v Nemčiji
© Profimedia

Nekdanji katalonski predsednik, glavni pobudnik lanskega referenduma o neodvisnosti Katalonije Carles Puigdemont je minuli teden predaval na Finskem. Španska obveščevalna služba – skupaj 12 mož – je spremljala njegovo gibanje prek mobilnega telefona njegovega prijatelja in z GPS-napravo, ki jo je namestila na njegov avto. Španci so očitno želeli Puigdemonta aretirati v Nemčiji. Ko je vozilo iz Danske zapeljalo v Nemčijo, so španski organi s tem seznanili schengenski informacijski oddelek nemških kriminalistov z zahtevo po aretaciji. Tako je nemška policija Puigdemonta prijela takoj za mejo, na avtocestnem počivališču. O njegovi morebitni izročitvi španskim organom bo v prihodnjih 60 dneh moralo odločiti višje deželno sodišče Schleswig-Holsteina. Ugotoviti bo moralo, ali upor proti oblastem v Španiji ustreza nemškemu kaznivemu dejanju državne izdaje.

 

Zakup člankov

Celoten članek je na voljo le naročnikom. Če želite zakupiti članek, je cena 4,2 EUR. S tem nakupom si zagotovite tudi enotedenski dostop do vseh ostalih zaklenjenih vsebin. Kako do tedenskega zakupa?

Pošljite SMS s vsebino MLADINA2 na številko 7890 in prejeto kodo prepišite v okvirček ter pritisnite na gumb pošlji

Nakup prek telefona je mogoč pri operaterjih Telekomu Slovenije in A1.

Članke lahko zakupite tudi s plačilnimi karticami ali prek storitve PayPal

Tedenski zakup ogleda člankov
Za ta nakup se je potrebno .

4,2 €

Za daljše časovne zakupe se splača postati naročnik Mladine.

Mesečna naročnina, ki jo je mogoče kadarkoli prekiniti, znaša že od 15,8 EUR dalje:

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.