IK, STA

 |  Politika

Zaradi TEŠ 6 ovadeni Pahor, Lahovnik in Križanič

Zunajparlamentarna stranka Solidarnost je danes zaradi TEŠ 6 na vrhovno državno tožilstvo vložila kazenske ovadbe zoper Boruta Pahorja, Franceta Križaniča in Mateja Lahovnika. Pahor je bil takrat, leta 2009, predsednik vlade, Križanič in Lahovnik pa ministra za finance oz. gospodarstvo. 

Sveta trojica ovadenih za skupno mizo leta 2009: Franci Križanič (takratni minister za finance), Matej Lahovnik (takratni gospodarski minister) in Borut Pahor (takrat premier)

Sveta trojica ovadenih (v družbi "odmaknjenega" Ivana Svetlika na levi) za skupno mizo leta 2009: Franci Križanič (takratni minister za finance), Matej Lahovnik (takratni gospodarski minister) in Borut Pahor (takrat premier)
© Borut Krajnc

Stranka Solidarnost je danes na vrhovno državno tožilstvo vložila kazenske ovadbe zoper Boruta Pahorja, Franceta Križaniča in Mateja Lahovnika. Utemeljeno sporna naj bi bila predvsem vloga, ki so jo omenjeni v zvezi z investicijo v šesti blok Termoelektrarne Šoštanj (TEŠ 6) igrali kot člani skupščine Holdinga slovenske elektrarne (HSE). 

Stranka Solidarnost je tožilstvu naznanila sum storitve več kaznivih dejanj, med njimi zlorabe uradnega položaja, oškodovanja javnih sredstev ter opustitve dolžnega ravnanja oz. nevestnega dela v službi, so pojasnili na današnji novinarski konferenci v Ljubljani. Ovadenim očitajo, da so Alstomu omogočili protipravno pridobitev premoženjske koristi. Povzročeno škodo ocenjujejo na 350 milijonov evrov plus obresti.

Po navedbah Solidarnosti je bilo leto 2009, ko so vlado sestavljali tudi Pahor, Križanič in Lahovnik, odločilno leto za investicijo v TEŠ 6. Pri tem pa ne gre le za politično vlogo, saj je vlada hkrati delovala tudi kot skupščina HSE. "Ne govorimo o bolj ali manj neoprijemljivi politični odgovornosti, ampak tudi o dejanjih oseb, ki so imele vlogo v konkretnem državnem podjetju," je poudaril predsednik stranke Uroš Lubej.

"Ne govorimo o bolj ali manj neoprijemljivi politični odgovornosti, ampak tudi o dejanjih oseb, ki so imele vlogo v konkretnem državnem podjetju."
(Uroš Lubej, predsednik Solidarnosti)

Gorazd Marinček je spomnil, da je prišlo v letu 2009 po odločitvi nadzornega sveta HSE do bistvene podražitve projekta TEŠ 6, in sicer s slabih 600 milijonov evrov na 1,43 milijona evrov. Taka sprememba se ne bi smela zgoditi brez potrditve skupščine družbe HSE, torej vlade, je poudaril. Ovadena trojica - Pahor je bil takrat predsednik vlade, Križanič in Lahovnik pa ministra za finance oz. gospodarstvo - pa je s tem opustila dolžno ravnanje.

Vlada bi morala, tako Marinček, naročiti revizijo razvojnega programa. Namesto tega pa so prekoračili pooblastila z dejanji, ki so omogočila izvedbo projekta, ki ni imel potrditve skupščine.

Novembra 2009 si je novi nadzorni svet HSE "prilastil pristojnosti skupščine" in odobril starševsko garancijo za investicijo hčerinskega podjetja, Teša. Lahovnik pa je izdal pozitivno mnenje h kratkoročni zadolžitvi HSE v višini 30 milijonov evrov, s čimer so bili izpolnjeni pogoji za plačilo avansa Alstomu in dejanski začetek investicije v TEŠ 6.

"Takrat je v veljavo dejansko stopila pogodba z Alstomom, podpisana dve leti prej v Parizu. Tako ne bo držalo, da Pahorjeva vlada ni sprejela nobene pomembne finančne odločitve oz. da se v njenem času ni zgodilo nič finančno pomembnega ali odločilnega v zvezi s projektom. 3. december 2009 je namreč štartni datum začetka investicije. Padalec je bil porinjen skozi vrata," je dejal Marinček.

"Ne bo držalo, da Pahorjeva vlada ni sprejela nobene pomembne finančne odločitve oz. da se v njenem času ni zgodilo nič finančno pomembnega ali odločilnega v zvezi s projektom. 3. december 2009 je namreč štartni datum začetka investicije. Padalec je bil porinjen skozi vrata."
(Gorazd Marinček)

Ovadbe sicer v veliki meri temeljijo na poročilu komisije DZ za ugotavljanje politične odgovornosti nosilcev javnih funkcij pri investiciji v TEŠ 6, ki ji predseduje Matjaž Hanžek. Vendar pa se je Solidarnost za to dejanje odločila samostojno in s komisijo o tem ni usklajena.

"Odnos organov pregona je podcenjujoč, naša kazenska ovadba pa je pospeševalo, da bi se dejansko začelo reagirati na dokumente, ki so zbrani in dostopni, da štiriletno delo preiskovalne komisije ne gre v nič," je izpostavil Marinček. Kot je še dodal, so se za ovadbe odločili tudi zato, ker je ravnanje pri Teš 6 postalo "način delovanja pri določenih investicijah državnega pomena".

Zaradi ovadbe od predsednika države Pahorja v Solidarnosti pričakujejo, da bo nemudoma podal odstopno izjavo.

Ali so bila domnevna kazniva dejanja storjena namerno, Lubej ni želel ugibati. "Šlo je najmanj za opustitev ravnanja in prekoračitev pooblastil, kakšen je bil namen, pa bi morali preiskati državni organi," je dejal. Marinček pa je poudaril, da je ravnanje "vsekakor bilo zavestno".

Zaradi ovadbe od predsednika države Pahorja v Solidarnosti pričakujejo, da bo nemudoma podal odstopno izjavo. Če do tega ne bo prišlo v roku treh dni, bodo sprožili peticijo za ustvarjanje pritiska javnosti za njegov odstop, je še napovedal Lubej.

Pahor se je na pričakovanja Solidarnosti že odzval z besedami, da "niso podani utemeljeni razlogi za ovadbo". V pričanju pred preiskovalno komisijo in v številnih pojasnilih javnosti v zadnjih letih je pojasnil, da ni opustil nobenega dolžnega ravnanja, kaj šele, da bi namerno ravnal v škodo države. Svoje delo je v težkih časih opravljal vestno, so sporočili iz Pahorjevega urada.

"Ni razlogov, da bi odstopil."
(Borut Pahor)

Politično odgovornost je že prevzel, ko je bila njegovi vladi izglasovana nezaupnica in na naslednjih volitvah ni uspel ponoviti mandata za predsednika vlade, so še prepričani v Pahorjevem kabinetu. "Po tem so mu volivke in volivci izkazali zaupanje in ga dvakrat, leta 2012 in leta 2017, izvolili za predsednika republike. Zato ni razlogov, da bi odstopil," so dodali.

Križanič je za STA povedal, da se mu zdi glede na zbrane podatke vlaganje ovadbe "sila nenavadno". "Pričakujem, da bo tožilec ovadbo zavrgel, ker je brezpredmetna," je povedal in dodal, da gre po njegovi oceni za samoreklamo Solidarnosti.

"Pričakujem, da bo tožilec ovadbo zavrgel, ker je brezpredmetna."
(Franci Križanič)

Kot je dodal, se obtožbe v zvezi z njim nanašajo na skupščino HSE "zelo na začetku", kjer je bil TEŠ 6 vključen posredno. Ker ni bil pozoren, se takrat kljub dejstvu, da je bil sam vključen v pripravo študij o TEŠ 6, ni izločil iz odločanja. Je pa takrat "vse še delovalo v redu, cena je bila videti obvladana, investicija pa donosna", je še zagotovil.

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.