Ivan Ilovar

 |  Mladina 6  |  Konzum

Turistična kmetija Rotovnik - Plesnik, Legen

Pri debelem grumpu

  • ocena: 4 / 5

tamlada toči

tamlada toči
foto: Pastirica

Če se od Slovenj Gradca odpravite proti Kopam, se boste morali zapeljati skozi Legen, do Plesnika vodijo lepo vidni smerokazi, z Rotovniki, ki najraje kuhajo konec tedna, pa se pred obiskom le zmenite o poteku na številki 02 88 53 666.

Specialitete:
domač kruh,
skuta in suho mesovje, ko je zrelo, tudi meso iz tünke,
pozimi koline in mežrli,
kisla repa in zelje,
ajdovi žganci ter zabeljen laški fižol,
poleti juha iz ovčetine,
jagenjčki iz pečice,
domači piščanci in postrvi iz ribnika,
vedno mali in veliki grumpi ter klocovi nudeljni.

Vina:
litrski jeruzalemčan,
beli in roza janževec,
koprski refošk in kaka trofejna buteljka.
Žganjeljubi se bodo tu komaj pretolkli čez vrsto izbornih žganjic z v sodu starano hruško na čelu, za sladkosnede poskrbijo orehovec, smrekovec, borovničevec, za malo deco pa sladak jabolčni mošt, s katerim si je moč opasati glavo tudi v kisli, alkoholni izvedbi.

Pri debelem grumpu smo omagali za manj od 25 € po osebi.

Vsako priporočilo je čelništvu Konzuma v veliko veselje, tembolj, če se tiče neraziskanih predelov domovine, denimo Koroške, kamor nas niso velikokrat zanesla kolesa. V še večje veselje pa je, če se v turistični kmetiji ni treba vsega, do zadnjega jedca in vsakega hoda posebej, zmeniti že dan poprej, saj je česta posledica tovrstnih domenkov previsok tempo strežbe. No. Morda pa se kmetiji, ki se ji po domače reče Plesnik, pozna, da je nastala iz prekvalifikacije več kot sto let stare oštarije? Če se je ozreti na prvine, ki gostu ogrejejo srce in podvozje - vsekakor. Rotovnikovi, ki večino surovin pridelajo na svoji ali kupijo pri sosednjih, takisto ekoloških kmetijah, se trudijo za dobro počutje gostov. In so tisto nedeljo v svoji svetli, v severnjaškem slogu prenovljeni domačiji napojili in nasitili vse polno domačinov ter izletnikov. Ne nazadnje tudi Ilovarjev trio, ki je lahko le kimal ob volji, ki jo lahko izkaže za gostinstvo nadarjena Rotovnikova tamlada, najsi gre za strežbo, kuharijo ali vsestransko obveščanje gostov. Nič manj nismo predli ob scenosledu preprostih, značilnih jedi, s katerimi so nas kljub vsemu preveč na gosto bombardirali iz kuhinje, krasna salama, ki je ne bi mogel primerjati z nobeno od drugod, zašink, skuta s čebulo in bučnim oljem, zaseka, vloženi mikro jurčki, vse je romalo v lačno oko. Če si zaželiš v goveji juhi vlivance ali fritate, ti jih naredijo sproti, če se je treba okrepčati, je tu gosta, jušne zelenjave polna gobova mineštra. A pozor! Tudi najbolj izurjeni jedci bodo podlegli, preden bodo opravili s pojedino, kakršna čaka za glavno presenečenje. Vpričo neoporečnih krvavičk, sočne svinjske pečenke, debelega, omaščenega laškega fižola, sipkih ajdovih žgancev, krompirja v oblicah ter kot nožni palec debelih grumpov, ki krijejo doma kisano repo, si lahko že privoščiš, da zanemariš tisto ne tako seksi pečenico in ne tako kislo zelje. Še vedno bo ostal centimeter pod grlom, da vanj leže verodostojen klocov nudelj ali dva, vedno je prostor za šmorn. Ko se Rotovnikovi odločijo, da v klet postavijo sod vina, ko bodo kako klobaso zapekli sproti in ne na zalogo, pa bodo sploh uganili pravo.

 

Zakup člankov

Celoten članek je na voljo le naročnikom. Če želite zakupiti članek, je cena 4,2 EUR. S tem nakupom si zagotovite tudi enotedenski dostop do vseh ostalih zaklenjenih vsebin. Kako do tedenskega zakupa?

Pošljite SMS s vsebino MLADINA2 na številko 7890 in prejeto kodo prepišite v okvirček ter pritisnite na gumb pošlji

Nakup prek telefona je mogoč pri operaterjih Telekomu Slovenije in A1.

Članke lahko zakupite tudi s plačilnimi karticami ali prek storitve PayPal

Tedenski zakup ogleda člankov
Za ta nakup se je potrebno .

4,2 €

Za daljše časovne zakupe se splača postati naročnik Mladine.

Mesečna naročnina, ki jo je mogoče kadarkoli prekiniti, znaša že od 15,8 EUR dalje: