|  Mladina 40  |  Konzum

Gostišče Framski hram, Fram

Pri kreativcih

  • ocena: 2 / 5

jedilnica

jedilnica
foto: Pastirica

Proti Framu, tik pred Mariborom, vodi odcep s štajerske avtoceste, Hram pa stoji v samem središču, tam nasproti cerkve, in obratuje od devetih do enajstih zvečer vse dni v letu. Telefon: 02 601 07 51.

Specialitete:

zrezek Darinka, file luksus, s pljučno in jajčko nadevana postrv ali lignji. Sezonske gobe in koline.

Vina:

odprti mariborčan, janževec in jurjevčan, cviček, merlot, cabernet sauvignon in refošk. Čast edine domače žganjice kar uspešno brani vilijamovka, borovničevec pa nagnjenim k diabetesu odločno odsvetujemo. Pozor, šminka na kozarcih!

Iz Hrama smo odšli lažji za okoli 30 € na osebo.

Zadnja leta nas je pot večkrat zapeljala mimo Framskega hrama in vsakokrat se je na parkirišču kar trlo avtomobilov, okoli zunanjega pepelnika pa na svež zrak pregnanih odvisnikov. Kaj privablja v obmariborsko veleprehranjevalnico, ki lahko nasiti stodvajset duš, tolikšno število zadovoljnih jedcev? Verjetno ni zanemariti mlade in uslužne natakarske ekipe, za štajerska merila zelo prijetno urejene notranjosti in kot jara kača dolgega jedilnega lista, kjer ni prezreti nekaterih cvetk. V prvi vrsti in že dosti pred prvim grižljajem pa si je Ilovarjev trio dobro zapomnil za otroški grob velike deske in ovale z narezki in glavnimi jedmi, ušesa so božali vzhičeni vzkliki na tako razkošje nevajenih gostov in lica so rdela od požeruške sle. Več je več, recept je jasen. Tudi za izbirčne ljubljanske srajce, ki vsak teden objedajo drugo gostilno? Hja, spočetka je upe še podži-gal firbec, kako učinkujejo kuharsko kreativnost razodevajoče specialitete, s pršutom, kajmakom in papriko polnjena in ocvrta svinjska ribica, z jajci, beluši, sirom in gobami polnjeni puranji zrezki, s sirom, pašteto in gobami polnjena svinjska ribica, kako in kam sedejo postrv ali lignji, polnjeni z jajcem in sesekljano pljučno. No. Medtem ko so mozeg preplavljale živobarvne podobe, smo komaj, zaradi sestave in dimenzij, opravili z narezkom iz mesarije, se čudili, kako da v gobovi juhi sredi sezone ni svežih jurčkov, bezali v kos jošta, ki se je topil vrh kruhka v prejkone zasilni čebulni juhi in ugibali, ali smo naročili kup industrijske pašte ali govejo juho. Suspenz nam je lajšalo odprto belo iz Kungote, kljub sila tankemu rezu so ugajali tudi jurčki z žara. Glede endemičnih specialitet Hrama pa bi veljalo reči, da so ukrojene po meri tistih, katerim še tako prezasedena pizza ni popolna brez ketchupa in tatarske. In da njihov zrezek Darinka že zaradi skromnejšega nabora sestavin poseka vsaka približno Karađorđeva šnicla, da je sicer simpatična polpeta iz pljučne in jajčka v postrvi verjetno zato, da zakrije njen staž in da je za biftek, katerega na jedilniku ni zaslediti brez te ali one omake, škoda ubijati goveda. Za krono je bilo mešano bučno olje, ki si ga v kraju s svetlo oljarsko tradicijo upajo nastaviti v solatni bar, za zamašek s tedenskim odmerkom cimeta prekrita, z izdatnimi brizgi umetnih prelivov olepšana, v mikrovalovki povsem razkuhana gibanica. Morda pa bi morali, namesto da smo se pustili voditi radovednosti, povrtati globje po jedilniku in najti tistih par nedeljskih jedi, ki jih ne polni balast in ne beli omaka? Kakorkoli že, službeni pes nam je bil hvaležen.

 

Zakup člankov

Celoten članek je na voljo le naročnikom. Če želite zakupiti članek, je cena 4,2 EUR. S tem nakupom si zagotovite tudi enotedenski dostop do vseh ostalih zaklenjenih vsebin. Kako do tedenskega zakupa?

Pošljite SMS s vsebino MLADINA2 na številko 7890 in prejeto kodo prepišite v okvirček ter pritisnite na gumb pošlji

Nakup prek telefona je mogoč pri operaterjih Telekomu Slovenije in A1.

Članke lahko zakupite tudi s plačilnimi karticami ali prek storitve PayPal

Tedenski zakup ogleda člankov
Za ta nakup se je potrebno .

4,2 €

Za daljše časovne zakupe se splača postati naročnik Mladine.

Mesečna naročnina, ki jo je mogoče kadarkoli prekiniti, znaša že od 15,8 EUR dalje: