|  Mladina 38  |  Konzum

Izletniška kmetija Frantar, Apno

Pri dirkalni krači

  • ocena: 4 / 5

koča

koča
foto: Pastirica

 

Z gorenjske ceste se namenite proti Vodicam in naprej proti Krvavcu, ko se prične teren dvigovati, oprezajte desno, kje je kažipot proti Šenturški gori, potem pa samo ravno za nosom do izveska kmetije. Pri Frantarju radi vidijo, da se pri njih napoveste kak dan poprej in da ne zamujate, zavrtite 04 252 18 74 in bodite pripravljeni.

Specialitete:

nedeljska kosila s šniceljni, pohanimi piškami, pečenkami in tudi s telečjimi ali svinjskimi kračami iz krušne peči.

Vina:

odprt vrtovčan, cvičk in metliška črnina. Za korajžne sadjevec, za sladkosnede v njem namočene češplje.

Za kosilo pri Frantarju smo odšteli nekaj čez 15 € na osebo.

Res je, ata Ilovar je že malce pozabil na prigode izpod Krvavca, na značilno držo tamkajšnjih neuklonjivih žena, ki bi lahko za zajtrk pojedle marsikatero nežno mestno dušo. Zaradi nepripravljenosti čelništva Konzuma na podkrvavške šege je telefonski pogovor potekal v bolj krčevitem kot lagodnem tonu, a je zato postregel z obilo informacij. Denimo. Zakaj se moštvo pri Frantarju ne ukvarja s sušenjem in zorenjem mesovja - niti klobas! - ki je poleg žganjekuhe na čelu konjičkov v vesoljni Sloveniji? Zato, ker gostje povečini jedo kosila. Ali. Kako prideš do svoje krače, telečje ali svinjske, specialitete kmetije, ki ju tu, kakor le malokje v domovini, zapečejo v krušni peči? Tako, da si zagotoviš mesto pod soncem pod enim od zunanjih kozolcev ali pa v bežno razsvetljeni jedilnici, da ne zamujaš več od desetih minut in si ob nedeljah najkasneje ob pol treh popoldan z vilico in nožem nared za glavno jed. No. Ne glede na obvezujoče pogoje je Ilovarjev trio pri Frantarju preživel neobvezujoče kratko popoldne brez resnih motenj, če odštejemo pretres s sadjevcem in drugimi udarnimi napoji. Zlatorumena goveja in poštena gobova juha, v kateri bi le mikroskopski pregled ugotovil prisotnost začinke, sta bili v lep uvodnik, telečja, ob kosti še posebno greha vredna krača ter riban, s pečenkinim sokom bogato zabeljen tenstan krompir za zgodnji vrhunec. Brez viška moke in produktov iz zmrzovalnika, a zato s pitno metliško črnino in cvičkom v režiji tamladega Frantarja ter s posrečenim kmetskim biskvitom za zaključek. Hitro in učinkovito, kakor so vajeni na Gorenjskem. Je mogoče, da sta minili le dve uri, odkar smo sedli za mizo?

 

Zakup člankov

Celoten članek je na voljo le naročnikom. Če želite zakupiti članek, je cena 4,2 EUR. S tem nakupom si zagotovite tudi enotedenski dostop do vseh ostalih zaklenjenih vsebin. Kako do tedenskega zakupa?

Pošljite SMS s vsebino MLADINA2 na številko 7890 in prejeto kodo prepišite v okvirček ter pritisnite na gumb pošlji

Nakup prek telefona je mogoč pri operaterjih Telekomu Slovenije in A1.

Članke lahko zakupite tudi s plačilnimi karticami ali prek storitve PayPal

Tedenski zakup ogleda člankov
Za ta nakup se je potrebno .

4,2 €

Za daljše časovne zakupe se splača postati naročnik Mladine.

Mesečna naročnina, ki jo je mogoče kadarkoli prekiniti, znaša že od 15,8 EUR dalje: