Ivan Ilovar

 |  Mladina 34  |  Konzum

Gostilna Gadova peč, Podbočje

S postrvi na jagenjčka

na vrtu

na vrtu
foto: Pastirica

 

 

 

 

Do Podbočja najhitreje pridete po cesti, ki vodi od Krškega čez dolenjsko avtocesto, lahko pa se tja namenite tudi iz Kostanjevice ali Čateža, v vsakem primeru poiščite vaško cerkev in našli boste oštarijo. Cvička ne zmanjka od osmih dopoldne do desetih zvečer, ob nedeljah do osmih zvečer, ob ponedeljkih pa se je treba omočiti drugje. Telefon za ob nedeljah zelo priporočljive rezervacije: 07 497 73 73.

Specialitete:

domač kruh in sušene mesnine, nedeljsko meso iz juhe ter pečenke, tudi jagenjčki in odojki, v sezoni koline, vedno odlični štrudlji.

Vina:

always cvičk. Žganjeljubi se bodo radi posvetili tako domačemu sadjevcu kot slivovki.

Pri starosti Kerinu smo uživali za nekaj čez 15 € na osebo.

 

Ilovarjev trio si tisto nedeljo ni obetal posebnih težav - nameraval je le posedeti na neki terasi nad bajerjem, secirati par postrvi ali obrati kako perutnino, zvrniti običajen odmerek cvička in mirna Bosna. A je ciljna terasa že na daleč samevala, na jedilniku je bila še bolj osamljena le na en način, »na žaru« pripravljena postrv, po opuščenem žaru na terasi sodeč pečena na notranji, s plinom ali elektriko ogrevani plošči, tako da je bilo treba hitro najti kaj za pod zob, preden se okoličani odpravijo nazaj pred televizijo. Saj res, ali ni tam v Podbočju, ki se je iz nevpadljive dolenjske vasi s pomočjo evropskih sredstev spremenilo v pojem (pod)alpske urejenosti, oštarija mikavnega imena Gadova peč, mar ni bilo pred njo še pred petimi minutami vse polno zadovoljnih strank? Saj res, ali nas niso v njej dolgo tega zaradi izdaje v lastnih vrstah razkrinkali že pred uvodno žganjico, tako da nismo opravili preverbe? Potem ni dileme. Kakor tudi ni dvoma, da je Gadova peč, ki je ob treh popoldan obratovala s polno paro in v kateri so se kar vrstile požeruške družbe, ena od najbolj priljubljenih v fari, čeprav njen jedilni list ne obsega več od desetine postavk, tri vrste kosil, običajno bero šnicljev in za okoliš značilne postrvi. Ker bi Ilovarjev trio vtaknil jezik povsodi, smo se z gospodarjem le nekako zmenili za vzorec domače, lepo zrele salame, prebrodili juhe, posebej s šampinjoni bogato gobovo in udarili po glavnini, kjer so se začeli kazati aduti. V Gadovi peči postrežejo s sočnim in okusnim mesovjem, katerega z izjemo pujsov iz lastnega hleva nabavljajo od okoliških kmetovalcev, govedini iz juhe prilagajo smetanast hren, silovitemu jagenjčku pečeno papriko, poleg dostojnega praženega krompirja pa se na mizi lahko znajde v slovenskih gostilnah pozabljena koleraba in paradižnik z vrta. Komur opisane prednosti minimalističnega menija niso dovolj za obisk, ga utegne prepričati že prva kupica izvenserijskega cvička, s katerim se ukvarja starosta Kerin, sladkosnede pa bo pripravil do ekstaze velikodušno omaščen štrudelj iz sladkega sira ali iz jabolk in bučk. Ko bi gospodinja, ki z ljubeznijo mesi tudi testo za domač kruh, pomislila še na tiste, resda maloštevilne goste, ki niso povsem prežeti z mehčalci, osvežilci in deodoranti in bi si za kuharijo omislila manj aromatično platno!

 

Zakup člankov

Celoten članek je na voljo le naročnikom. Če želite zakupiti članek, je cena 4,2 EUR. S tem nakupom si zagotovite tudi enotedenski dostop do vseh ostalih zaklenjenih vsebin. Kako do tedenskega zakupa?

Pošljite SMS s vsebino MLADINA2 na številko 7890 in prejeto kodo prepišite v okvirček ter pritisnite na gumb pošlji

Nakup prek telefona je mogoč pri operaterjih Telekomu Slovenije in A1.

Članke lahko zakupite tudi s plačilnimi karticami ali prek storitve PayPal

Tedenski zakup ogleda člankov
Za ta nakup se je potrebno .

4,2 €

Za daljše časovne zakupe se splača postati naročnik Mladine.

Mesečna naročnina, ki jo je mogoče kadarkoli prekiniti, znaša že od 15,8 EUR dalje: