Ivan Ilovar

 |  Mladina 25  |  Konzum

Gostilna Kimovec, Zgornji Hotič

Pri odmrli brbončici

  • ocena: 2 / 5

objekt

objekt
foto: Pastirica

 

 

 

Hotič leži med Ljubljano in Litijo, težko se boste peljali mimo, ne da bi zaznali Kimovca, kjer se ubadajo z gosti od desetih zjutraj do desetih zvečer, ob ponedeljkih pa uživajo zasluženi počitek. Telefon: 01 89 89 028.

Specialitete:

telečja obara, sirovi štruklji, dunajski šniceljni in restan krompir.

Vina:

pest dolenjskih, štajerskih, primorskih odprtih vin, pozor, trhla Korenika! Še tako utrjenemu žganjeljubu se zatakne tukajšnja inačica slivovke.

Pri Kimovcu smo zračili brbončice za nekaj čez 20 € na osebo.

 

Neštetokrat smo se peljali mimo in enkrat se je bilo treba ustaviti. V eni vidnejših oštarij na tozadevno ne ravno bogatem litijskem koncu, pri Kimovcu, ki se ukvarja z vsakdanjo in nedeljsko kuhinjo in v svojih sobanah brez težav pogosti dve srednje razkošni poroki. Ampak Ilovarjev trio je debelo zamudil glavni nedeljski val, hitro ocenil, da utegne somrak, ki je vladal v notranjosti, škoditi apetitu in kmalu veselo žgal smotke ter prebiral jedilni list na veliko intimnejši, miniaturni terasi. Bi nas morali določeni izrazi, v jedilnem listu omenjene gobice oziroma šampinjoni, na litijskem nepojmljivi oziroma pri Pečjaku kupljeni njoki, orade in hobotnice in brancini opomniti, kam smo prišli? Morda. Kljub temu smo hitro ugotovili, da v jedilniku oglaševani suhi klobasi pravi domača edinole njen avtor Strašek in da namazu iz prekajene postrvi ne manjka majoneze. Trio se je še prebil čez slabotno govejo, s šampinjoni zgoščeno, masleno gobovo juho in kljub tujerodnim izparinam opravil z malo telečjo obaro, potem pa obstal. Če bi vprašali službenega psa, je bila to pojedina leta, če bi vprašali jedce, pa revija neokusa. Prejkone povprečna, z ostro moko oprhana, ocvrta postrv in smokavc iz blitve in krompirja s konjskim odmerkom muškatnega oreščka; krasen, sočen, dvonadstropni, po vseh pravilih pečen biftek, brez vonja in okusa, podložena šnita iz friteze, solidni sirovi štruklji; tipično nedeljsko kosilo - suha svinjska pečenka, tenak puranov dunajski, restanc, bofrost zelenjava, krhelj pomaranče in limone, solata iz supermarketa in fižol iz piksne. So Ilovarjevim kolektivno odmrle brbončice ali pa jedem pri Kimovcu kronično primanjkuje značilnega okusa? Je kriva obdelava v kuhinji ali politika oštarije, seganje po najbolj cenenih in najlaže dostopnih surovinah, češ, še nikoli ni šel noben lačen od hiše? No. Karkoli je že na stvari, bo kljub priljudni in prijazni strežbi vabilo le najbolj hvaležne jedce, take, ki se ob kremšniti ne sprašujejo, ali bi jo rezali, žagali ali uporabili za temelj protipotresne gradnje, take, ki potežkajo podvozje, odpnejo pas in gredo dalje. Drugače pa...svetujemo cvrtje.

 

Zakup člankov

Celoten članek je na voljo le naročnikom. Če želite zakupiti članek, je cena 4,2 EUR. S tem nakupom si zagotovite tudi enotedenski dostop do vseh ostalih zaklenjenih vsebin. Kako do tedenskega zakupa?

Pošljite SMS s vsebino MLADINA2 na številko 7890 in prejeto kodo prepišite v okvirček ter pritisnite na gumb pošlji

Nakup prek telefona je mogoč pri operaterjih Telekomu Slovenije in A1.

Članke lahko zakupite tudi s plačilnimi karticami ali prek storitve PayPal

Tedenski zakup ogleda člankov
Za ta nakup se je potrebno .

4,2 €

Za daljše časovne zakupe se splača postati naročnik Mladine.

Mesečna naročnina, ki jo je mogoče kadarkoli prekiniti, znaša že od 15,8 EUR dalje: