|  Mladina 16  |  Konzum

Gostilna Juvan, Polšnik

Na jetrnici

  • ocena: 5 / 5

narezek

narezek
foto: Pastirica

 

Polšnik leži v gričih med Litijo in Zagorjem, do njega popelje označen odcep navzgor od Save, Juvana oziroma Majcna pa menda ne bo težko najti pod edino cerkvijo v vasi. Odprto imajo od enih popoldan do desetih zvečer, ob petkih potegnejo do enajstih zvečer, ob sobotah začnejo ob devetih zjutraj, ob nedeljah končajo že ob devetih zvečer, ob četrtkih pa si odpočijejo od sestavljanja urnikov. Vsekakor jih velja prej poklicati na številko 01 897 30 22 in se pozanimati glede izbire in prostora.

Specialitete:

domače sušene mesnine in jetrnice, goveja juha, kvašeni štruklji, pečenke in krače, polnjena telečja prsa in pohane piške, divjačina in v sezoni koline, štrudlji.

Vina:

odprt bizeljčan ter običajna bera litrskih steklenic. Komur ne tekne z meto začinjeni sadjevec, mu zapre usta zdravilna medica.

S Polšnika smo se razgledovali za okoli 15 € na osebo.

 

Ilovarjev trio je tiste nedelje iskal le približno spodobno oštarijo, da se podkrepi in okrepi od lazenja po hribih nad Litijo, a obstal že v prvi, ki je bila na poti v dolino. Morda le zaradi prisrčnega socialističnega šanka, morda zaradi vonja po pohani piški, ki je preveval jedilnico, morda le zaradi sončne terase in razgleda, ki se je ponujal z nje. Seveda pa je trio dokončno vrgel sidro, ko je od tamlade Majcenove izvedel, kaj bi lahko ob niti ne tako zgodnji, tretji popoldanski uri še dali pod zob. Je treba počakati? Ilovarjevi lahko na jetrnico, posebno ob pitnem bizeljčanu in domači, postrani rezani salami, vedno počakamo, tudi če jo je potem težko gledati, kako se ohlaja do predpisane temperature. Po siloviti salami in nežni, s prosom in rižem polnjeni jetrnici smo se nič manj užitkapolno ukvarjali z mastno, a slastno in drobcev mesa ter domačih rezancev polno govejo juho in zmazali cel oval dobrot, pa še štrudelj za povrh. Se ne zgodi prav često, še manj tam, kjer strežejo s kosili po 3x3 - tri glavne jedi, tri prikuhe - sistemu. Res je, da porcije pri Majcenovih na srečo niso tako velike, da bi gostje nosili postano košto domov; po drugi strani pa bo tudi držalo, da se jedem pozna vajena roka v kuhinji in izbor okoliških surovin, da se tudi ob petih ni mogoče upreti svinjski pečenki, da romajo govedina iz juhe in sočni, pohani piščančji fileti kar sami v požiralnik. Gospodinja k temu pristavi simpatične zelenjavne ocvrtke, mlad, v kosih pečen krompir, z ocvirki polnjen štrukelj iz vzhajanega testa ter mešano solato, ki je mešana edinole s peresi motovilca in žlico mrvic kuhanega jajca. Obenem pa se nikjer in nikoder ne pači z novodobnim, neužitnim hidroponičnim okrasjem in citrusi - če se kje najde za podlago kak list solate, če kje štrli mala, okusna redkvica ali korenček, vse je nastavljeno, da se bo pojedlo. Menda v Juvanu ne bodo zadovoljni tisti, ki bi radi povsod goltali eno in isto rihto ali oni, ki bi radi zganjali kaprice. Ampak glede domačih oštarij smo zelo blizu pojmu.

 

Zakup člankov

Celoten članek je na voljo le naročnikom. Če želite zakupiti članek, je cena 4,2 EUR. S tem nakupom si zagotovite tudi enotedenski dostop do vseh ostalih zaklenjenih vsebin. Kako do tedenskega zakupa?

Pošljite SMS s vsebino MLADINA2 na številko 7890 in prejeto kodo prepišite v okvirček ter pritisnite na gumb pošlji

Nakup prek telefona je mogoč pri operaterjih Telekomu Slovenije in A1.

Članke lahko zakupite tudi s plačilnimi karticami ali prek storitve PayPal

Tedenski zakup ogleda člankov
Za ta nakup se je potrebno .

4,2 €

Za daljše časovne zakupe se splača postati naročnik Mladine.

Mesečna naročnina, ki jo je mogoče kadarkoli prekiniti, znaša že od 15,8 EUR dalje: