Ivan Ilovar

 |  Mladina 40  |  Konzum

Gostilna Na sedlu, Čepulje

Na tuna golažu

  • ocena: 3 / 5

pročelje

pročelje
foto: Pastirica

 

S stare ceste od Medvod tik pred Kranjem zavijte levo proti pubu Destroyer in vijugajte med hišami, dokler ne ugledate kažipota proti Joštu. Gostilna Na sedlu je seveda okobalila sedelce vrh vasi Čepulje, od srede do petka je odprta od poldneva do desetih zvečer, konec tedna pa postrežejo prvim planincem že ob devetih zjturaj. Telefon: 04 23 11 120.

Specialitete:

domač kruh, klobasa iz zaseke, telečja obara, zelenjava z vrta, koline, pečenke in krače (po naročilu).

Vina:

izključno litrski chardonnay, janževec, cvičk, refošk. Komur se bo kolcnilo po močnem sadjevcu ali slivovki, naj poplakne z izvrstnim orehovcem.

Na sedlu smo pustili nekaj manj od 25 E po osebi.

Po izdatnem draženju brbončic na Primorskem je napočil čas za prizemljitev na domačih stepah oziroma pogorjih, kakršno tam okoli Kranja ob nedeljah oblega vse polno planincev, ki se po vzponu na Jošt krepčajo v niže ležečih oštarijah in turističnih kmetijah. Na sedlu, odkoder se ponuja prekrasen pogled na kranjsko industrijsko cono, izletnikom in družbam tako streže tudi družinsko podjetje žepnih dimenzij, z eno sončno teraso, eno prijetno čumnato ob peči in eno kvečjemu zasilno kamrico za liliputance, med katere klopjo in na pod pritrjeno mizo si je ata Ilovar zrabil meniskus. Da so pri hiši poleg mamce v kuhinji tudi mlade sile, se je slišalo že po telefonu, in Na sedlu lahko presenetijo z drobnimi pozornostmi, platnenimi prtički, izbiro steklenine, ki pristoji tovrstni oštariji, izvrstnim orehovcem in krasnim domačim kruhom iz peči. Izbrali so si dostojnega mesarja, ki jih zalaga s klobasami v zaseki in s pečenicami, katere iz želodca ne izvabljajo izpuhov, veliko zelenjave pridelajo sami na vrtu. Ilovarjev trio z izjemo ponudbe vin tokrat ni imel razloga, da bi jamral zaradi izbire surovin, zato pa bi imel kaj pripomniti glede tehnike obdelave. Je visokogorski zrak razredčil govejo juho, so mesnata svinjska rebrca tako zalivali, da so se na koncu skuhala, smo jedli res divje vonjajoči jelenov golaž ali z obilice smetane zaliti zvarek z do razpadanja prekuhanim mesom, ki je še najbolj spominjal na – tunino? Morda gre le za nove aparature v kuhinji, mogoče Na sedlu še eksperimentirajo. Medtem se lahko potolažite s sirovimi štruklji ali z žlikrofi iz suhih hrušk na slastni jabolčni čežani. Ali pa si, vsaj teden vnaprej, naročite kračo.

 

Zakup člankov

Celoten članek je na voljo le naročnikom. Če želite zakupiti članek, je cena 4,2 EUR. S tem nakupom si zagotovite tudi enotedenski dostop do vseh ostalih zaklenjenih vsebin. Kako do tedenskega zakupa?

Pošljite SMS s vsebino MLADINA2 na številko 7890 in prejeto kodo prepišite v okvirček ter pritisnite na gumb pošlji

Nakup prek telefona je mogoč pri operaterjih Telekomu Slovenije in A1.

Članke lahko zakupite tudi s plačilnimi karticami ali prek storitve PayPal

Tedenski zakup ogleda člankov
Za ta nakup se je potrebno .

4,2 €

Za daljše časovne zakupe se splača postati naročnik Mladine.

Mesečna naročnina, ki jo je mogoče kadarkoli prekiniti, znaša že od 15,8 EUR dalje: